Hoppning
8 oktober 10:45
Ridsportplus

Sam Watson: ”Vinna mot de bästa i Aachen är mer värt”

RankingFinns det ett mer träffsäkert alternativ till FEI:s världsrankningar inom ridsporten? Ja, svarar Sam Watson, som skapat en ny metod för rankning.

Sam Watson: ”Vinna mot de bästa i Aachen är mer värt”
Sam Watson inspirerades av schackstatistik när han tog fram systemet för fälttävlan och hoppning. Foto: Equiratings

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är den irländske landslagsryttaren och datavetaren Sam Watson som menar att rankningen kan göras bättre.

    Han grundade Equiratings, statistikspecialisterna som omtalas allt mer inom internationell hoppning och fälttävlan.

    Vad har Equiratings gjort?
    – En av våra första insatser var att bidra till ökad säkerhet i fälttävlan, i samarbete med internationella ridsportförbundet. Med hjälp av vår analys minskade antalet omkullridningar på tvåstjärnig nivå med 66 procent på ett år.*

    Och vad gör ni i dag?
    – I dag är fokus också på att mäta prestation och ranka världens bästa ekipage med ett mer exakt system än FEI:s världsrankning. Rankningarna sammanfaller delvis – Henrik von Eckermann har rekord i antal månader som FEI:s världsetta och hans King Edward har rekord i Equiratings formpoäng. Systemet belyser också att de mest högpresterande ekipagen bara har en begränsad vinstchans en viss dag, relaterat till konkurrensen.

    Varför vore Equiratings system mer hästvänligt som rankning ?
    – FEI:s rankningspoäng är vad som motiverar många, och de tävlar vecka efter vecka för att jaga poäng. Hästen kommer att bli trött, men som rankningssystemet ser ut så kan ryttaren stryka ett sämre resultat och jaga nya poäng. Med vårt system måste ryttaren tänka efter och välja sina tävlingar och starter, för alla resultat räknas och syns. Det är överhuvudtaget en fråga i dag – tävlas hästarna för mycket?

    Hur fick du idén till Equiratings?
    – Jag läste på universitet och tävlade samtidigt. I mitt examensjobb analyserade jag mina egna resultat över tid med hjälp av statistik. Om man inte mäter vad man gör så är det svårare att utvecklas, se bara på hur en säljare sätter upp mål och analyserar delmål. Efter VM 2014 var jag frustrerad över att ha ungefär samma svaga resultat som på VM 2010, och ville verkligen identifiera svagheterna.

    Och hur funkade det?
    – På VM 2018 bidrog jag till Irlands lagsilver, så det gjorde skillnad. Då hade min universitetskompis, juristen Diarmuid Byrne, kommit med, och statistisk analys blivit allt större i en rad andra sporter.

    [ LÄS MER: Ponnypappan: Ridsporten lever i statistikens stenålder ]

    Vad skiljer Equiratings från FEI:s rankningssystem?
    – Med Equiratings gör det skillnad vilka konkurrenterna är. Vinner du mot de allra bästa i Aachen är det mer värt än om du vinner på någon genomsnittlig femstjärnig tävling med sämre konkurrens. I FEI:s system är alla femstjärniga tävlingar lika mycket värda. Vi kan också till exempel  visa hur ofta King Edward nollat på 1,65-banor jämfört med andra hästar.

    Hittills har Equiratings handlat om att mäta prestation – har du fler idéer?
    – Ridsporten är en fantastisk publiksport, och jag tror att den kan bli ännu lättare och mer spännande att följa. Med våra data  blir åskådaren mer insatt, och mer engagerad. Jag ligger vaken på nätterna och funderar på olika idéer. I år har vi testat ett spel som kallas Star Chaser, där åskådarna ska plocka ut vilka ekipage som kommer att nolla, och som fått ett väldigt bra mottagande.

    * Analysen visade att risken för fall skilde sig åt mellan fälttävlansryttana. En av tio av ryttarna stod för fyra av tio omkullridningar. Risknivån handlade om strategier. Den som inte varit felfri i sina fyra föregående starter med en häst, men ändå gick upp en klass, hade mätbart högre risk för en omkullridning i nästa start. Den som istället valde att låta hästen starta i en lägre klass hade i stället mätbart lägre risk.

    Fakta

    Så funkar systemet

    Equiratings system kallas ELO-rating och utvecklades först för schack, då man ville  mäta styrkeförhållandena mellan två spelare.

    Systemet har sedan spritts till en rad andra sporter. Inför OS 2021 hade Ben Maher och Explosion W högst ELO-rating och vann guld, inför VM 2022 och världscupfinalen i våras var det Henrik von Eckermann med King Edward, som ju vann båda.

    Systemet hjälper samtidigt till att belysa att också de mest högpresterande ekipagen bara har en begränsad vinstchans en viss dag, kopplat till konkurrensen.

    Henrik och King Edward har en högre ELO-rating i hoppning än något annat hoppekipage haft, och 65 procent felfria rundor. De var Paris högst rankande ekipage, före Steve Guerdat/Dynamix de Belheme, som tog silver, och Julien Epaillard/Dubai du Cedre, som tog lagsilver. Men enligt Equiratings prognos var Eckermanns chans till OS-guld ändå bara åtta procent och till medalj 20 procent.

    I fälttävlan hade det brittiska laget högst lagrating, 40 procents vintchans – och vann. Deras 40 procents guldchans mot Henriks åtta avspeglade hur många starka konkurrenter det fanns i fältet.

    Fakta

    Sam Watson

    231017409_abfa4
    Sam Watson, statistisk ryttare. Foto: Arnd Bronhorst/Arnd.nl
    • Ålder: 39 år.
    • Familj: Gift med Hannah, två söner; Toby och Archie.
    • Familjebakgrund: Andra generationens VM-medaljör i fälttävlan;  fadern John tog VM-silver 1978, EM-brons 1977 och lagguld vid EM 1979.
    • Bor: I grevskapet Carlow, Irland.
    • Gör: Landslagsryttare i fälttävlan, grundare av Equiratings.
    • Utbildning: Examen i datakunskap och matematik från Trinity College i Dublin.
    • Främsta meriter: Lagsilver vid VM 2018, fyra med laget vid EM 2011.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden