Sverige
15 oktober 2022 19:42
Ridsportplus

Samarbete trots skandaler

Aktuellt”De exempel som uppdagats är helt oacceptabla”. Så säger Svenska Ridsportförbundets huvudsponsor, Folksam, om de fall av kränkningar inom ridsporten som har lyfts fram i ljuset den senaste tiden.

Samarbete trots skandaler
Ingen av de stora sponsorerna har för avsikt att lämna Ridsportförbundet på grund av den senaste tidens skandaler. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Från 2020 till 2021 ökade Svenska Ridsportförbundets sponsorintäkter från 14,7 miljoner till närmare 20,6 miljoner kronor. De var i fjol en nästan lika stor inkomstkälla som försäljningen av häst- och ryttarlicenser, vilket inbringade 21,8 miljoner.

Ridsport har varit i kontakt med flera av de stora sponsorerna, som alla reagerar starkt på de rapporter om kränkningar och övergrepp som blivit kända.
– Vi har en kontinuerlig dialog med Svenska Ridsportförbundet och har vid ett flertal tillfällen diskuterat detta och varit tydliga med hur centrala dessa frågor är för oss som sponsor, säger Lars-Inge Svensson, sponsoransvarig på Folksam, som är förbundets huvudsponsor.

Vill hållas uppdaterade

Lars-inge-svensson,-sponsoransvarig-pa-folksam
Lars-Inge Svensson

Folksam har begärt att förbundet ska hålla Folksam uppdaterat kring det arbete som bedrivs och vilka åtgärder som vidtas för att förhindra att det händer igen.
– Folksam har fortsatt stort förtroende för Ridsportförbundet och vi känner oss trygga med att de tar denna typ av frågor på största allvar och jobbar strukturerat på flera olika sätt för att komma till rätta med den här typen av problematik, säger Lars-Inge Svensson.

Även från Saab och Granngården kommer liknande svar om att de ser allvarligt på uppgifterna som kommit fram, och för en kontinuerlig dialog med Svenska Ridsportförbundet.

Tar avstånd från alla former av kränkningar

Mariaguggenberger-fotoatg
Maria Guggenberger Foto: ATG

Maria Guggenberger är hållbarhetschef på ATG, som liksom de övriga sponsorerna tar avstånd från alla former av kränkningar.
– Vi vet att Svenska Ridsportförbundet arbetar intensivt med dessa frågor och vi har framfört att det är önskvärt att de håller ett högt tempo. Däremot kan inte ett idrottsförbund hållas enskilt ansvarigt för allt som sker i alla stall.

Maria Guggenberger framhåller att ATG väljer att inte sponsra enskilda ryttare, utan talangprogram och tävlingsserier.
– I talangprogrammen lyfts hur ryttare är bra förebilder med goda attityder.

Tät dialog med sponsorerna

Camilla-sand-svrf-foto-svenska-ridsportforbundet
Camilla Sand Foto: Svenska Ridsportförbundet

Camilla Sand är kommunikations- och marknadschef på Ridsportförbundet, och den tjänsteman som har ansvar för sponsorfrågor. Hon säger att förbundet har fört en tät dialog med sina sponsorer under den senaste tiden.
– Självklart är våra sponsorer oerhört viktiga för oss och vi har naturligtvis under de senaste veckorna haft kontakt med dem för att diskutera den senaste tidens mediehändelser.

Hon hoppas att sponsorerna ska finnas kvar trots den negativa publicitet som förbundet får just nu.
– Vi upplever ett stöd från våra sponsorer och vi är överens om att ridsporten måste vara en trygg plats för alla.

Fakta

De sponsrar ridsporten

  • Folksam – samarbeten inom förbundets samtliga verksamhetsområden. Folksam säkrar också genomförandet av svenska mästerskap i samtliga grenar.
  • Saab – dressyrens samtliga landslag, från ponny till seniorer.
  • ATG – ryttarutvecklingsprogrammet nivå 4, ATG Talang, samt utveckling av ATG Riders League. ATG är även grensponsor till paradressyrlandslaget.
  • Granngården – seniorlandslaget i hoppning, ram- och föreningsavtal för ridskolor och föreningar, samt riksmästerskap
  • Bland övriga sponsorer finns Horseware, Animo, NeH, LRF och Equi Tours.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden