Avelsnyheter
24 september 2018 16:14
Ridsportplus

Sandbackas Moonracer dubbelsegrare

Ungponnyfinal gångarterTvå stycken 3-åriga ponnyer lyckades ta seger i både hoppning och gångarter i årets finaler. Det var Sandbackas Moonracer och Ängvaktarns Precious. Låt vara att den förstnämnda var ensam i sin kategori, men hon gjorde så fina resultat i båda grenar, att det är väl värt att uppmärksamma.

Sandbackas Moonracer dubbelsegrare
Sandbackas Moonracer dubbelsegrade i Vetlanda. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hans Wallemyr dömde samtliga finaler för de 3- och 4-åriga ponnyerna, och han hade alltid ett positivt medskick och en tydlig motivering för sina beslut, något som ger mervärde för både hästvisare och publik. Han inledde också med att förklara att vid finalen bedöms ponnyns gångarter helt och hållet ur ett perspektiv hur den lämpar sig för rid- och körsport, och inte rasrelaterat, vilket är mycket viktigt att ha med sig när man jämför resultatet med andra visningar.

Söndagmorgonen inleddes med den käcka Sandbackas Moonracer, som Wallemyr ansåg vara en charmig individ som tar sig an sina uppgifter med glädje. Traven var hennes bästa gångart, den var lätt och taktmässig med god bärighet. Galoppen var vägvinnande och energisk, medan skritten var taktmässig men något kort.

Bästa B-ponny var den mycket rörliga A Lot of Tequila, som var en av två med 8,83 i slutresultat, dagens högsta notering. A Lot of Tequila fick 9:or i skritt och trav, där hon skrittade väl genom kroppen, traven var taktmässig med god balans och fin aktivitet. Galoppen var rytmisk och ganska vägvinnande.

Larizza var ensam i sin kategori. Hennes främsta gångart var skritten som var mycket rörlig, också hon skrittade väl genom kroppen. Traven var taktmässig med god steglängd, galoppen energisk med god bärighet.

Tre placerade var det i kategori D, där Ängvaktarns Precious tog ännu en seger. Wallemyr framhöll åter hans fina temperament, att han är lagom tempererad, dvs är med på noterna men samtidigt är sansad och avspänd. Galoppen var hans starkaste kort, den var vägvinnande med god balans och bärighet, traven taktmässig med god balans och bakbensaktivitet.

Andraplatsen gick till RMF Right By Me, också det en ponny med jämna gångarter av god kvalitet med spets på galoppen som var rytmisk och bärig med fin balans.

Fyra ponnyer tilldelades 8,33 totalt, och då råder galoppoängen tyngst. New forestponnyerna Torpalyckans Checkpoint RNF 223 och Dimmans Little Queenie hade identisk poängrad och då är det upp till domaren att avgöra placering. Hans val föll på Torpalyckans Checkpoint, en hingst med jämna, bra gångarter med god rörlighet och energi.

SPAF:s ungponnyfinal 3-åriga ponnyer gångarter, Vetlanda 23 september 2018:

Poängen avser skritt-trav-galopp/snittpoäng

Placerade ponnyer:

Kat A (1 st):
Sandbackas Moonracer shetland, sto e Skäpperöds Augustus u Sandbackas Moonwalk RS 7235 e Annagaard Bolero, uppf Camilla Kjellman, visare Martina Olsson. 7-9-8,5/8,17

Kat B (4 st):
1 A Lot of Tequila welsh partbred, sto e Stendyssen’s Diablo u Minigårdens Ayra 43-09-1085 e Dunhill S, uppf Ann-Charlotte Jansson, äg Rose-Marie Palmgren. 9-9-8,5/8,83

Kat C (1 st):
1 Larizza new forest, sto e Sörbys Lotus u Esperanza RNF 2191 e Bellamonte, uppf/äg Marianne Hermann. 9-8-7/8,0

Kat D (9 st):
1 Ängvaktarns Precious welsh partbred, hingst e Speyksbosch Diablo u Princess of Targed KWB 1335 e Coed Coch Targed, uppf/äg Ann och Stephanie von Arnold. 8-9-9,5/8,83
2 RMF Right By Me welsh partbred, valack e FS Mr Right u Arhults May Be 44-05-0042 e Speyksbosch Dancer, uppf Maria Frejd, äg Agnes Frejd. 8-8,5-9=8,5
3 Torpalyckans Checkpoint RNF 223 new forest, hingst e Bakkegaards Pinpoint u Citta RNF 2565 e Hoppenhof’s Vivaldi, uppf/äg Torpalyckans Stuteri. 8,5-8-8,5/8,33

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden