Sverige
15 januari 06:20

Säsongen för EHV-1 är här – så kollar du din häst

SmittskyddPå fredagen kom ett nytt besked om konstaterad EHV-1 på häst i Skåne. Nu är det högsäsong för den dödliga smittan och det gäller för dig som hästägare att hålla koll då viruset kan ligga vilande hos en häst som har stött på det långt tidigare.

Säsongen för EHV-1 är här – så kollar du din häst
Att ha koll på hästens temperatur är viktigt för att upptäcka virusinfektioner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det är Svensk Travsport som på sin webbplats med smittinfo berättar att det har konstaterats EHV-1, som också kallas virusabort, hos häst i Simrishamns kommun.

Det handlar om de fruktade, dödliga centralnervösa formen som kan göra hästen förlamad. Isoleringsrekommendationer är lämnade till det aktuella stallet.

Statsveterinär Gittan Gröndahl uppmanar nu via sociala medier hästägare att ha koll på sina hästar. ”Tempa hästarna o stanna hemma om någon häst i stallet har haft feber. Skicka hjärtan o pepp till de som får sjuka hästar och hjälp till att sprida kunskap, inte oro och misstro. Alla kan drabbas eftersom vilande virus kan ploppa upp o börja smitta på vilken häst som helst som träffat på viruset tidigare i livet – och det har många hästar”, skriver hon.

Läs mer om EHV-1 hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden