Hästägartips
2 oktober 2022 15:49
Ridsportplus

Sätter säkerheten främst

SäkerhetEinar Kristoffersen har varit med om dödsfall i stallet i sin ungdom och vill minimera risken för olyckor. På Mosslunda är de alltid minst två i stallet.

Sätter säkerheten främst
”Dagens hästar står högt i blod, så det kan lätt uppstå farliga situationer. Vid utsläpp ska hästen vara vänd med huvudet mot dig när du knäppar loss grimman.” Foto: Charlotte Kulneff

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elever och hästar kommer och går – men Mosslunda Dressage i Skåne är känt för mer än dressyrutbildning. Här är säkerhetstänket ovanligt högt. Ingen får vistas ensam i stallet, stallgången är helt ren på täcken och borstar  och så bred att ingen mule når dig trots öppna boxfronter.

    Verksamheten på det som tidigare var Lantbruksuniversitetets försöksgård drivs av Einar och Cecilia Kristoffersen. Einar har utbildat och tävlat fler än tio GP-hästar; Cecilia är landslagstränare för de svenska dressyrungdomarna.

    Alltid-tva-vid-stallarbete-3
    Ingen lämnas ensam i stallet vid kvälsmockningen – det är alltid minst två personer i stallet. Foto: Charlotte Kulneff

    Varför har ni så högt säkerhetstänk?
    – Vi har många ungdomar här i och med Cecilias tränarroll. Alla har inte den erfarenheten av vilka krafter hästar besitter och vad det kan få för konsekvenser. Du kanske väger 60 kilo, hästen mer än tio gånger så mycket – skulle något hända får det enorm effekt.

    Einar upplever att kunskapen om hästen som levande varelse har blivit allt sämre bland många han möter.
    – Tyvärr är det så. Ganska många av de här ryttarna med egen häst har inte gått på ridskola och fått handhavandet med sig. De använder inte beprövade sätt för att hantera hästen. Vi rekommenderar alla unga ryttare att investera i teoretisk utbildning vid sidan av den praktiska.

    Enkelt säkerhetstänk har försvunnit

    Han ser ofta olika brister i säkerhetstänket bland hästägare och ryttare. Det kan handla om enkla saker, saker som Einar själv har i ryggmärgen.
    – Bara en sådan enkel grej som vi fick lära oss på Starum i Norge. När jag gick där var det fortfarande militär utbildning – så gammal är jag, ha ha – och vi lärde oss att aldrig ”sitta på potta” när vi borstade benen. Att alltid vända rumpan mot hästens huvud och aldrig sitta på sidan vid hästen – sådana enkla saker har försvunnit.

    Tar någon upp mobilen vid ridning säger vi till – det ska vara fokuserat.

    Det finns dessutom en sak som blivit en allt större säkerhetsrisk i stallarna runt om i världen. Mobiltelefonen, som många människor inte klarar sig utan, skapar en distans till hästen som kan bli farlig.
    – Det är en väldigt farlig grej i sällskap med hästen – du är inte i nuet. Det kan hända att ryttare kollar Instagram så fort de har kommit upp i sadeln. Vi har visserligen inget förbud, vi vill att det ska vara en välkomnande atmosfär, men tar någon upp mobilen vid ridning säger vi till. Det ska vara fokuserat, säger Einar Kristoffersen.

    Rejalt-utrymme-mellan-ytterportar-och-sargdorr-3
    Anläggningen är byggd med säkerhet i åtanke. Ridhuset har rejält utrymme mellan sarg och ytterport. Foto: Charlotte Kulneff
    Mobiler-med-fordel-pa-sargkanten-3
    Mobiltelefonen lämnas på sargen när man rider – fokus ska vara på hästen. Foto: Charlotte Kulneff

    Har sett när olyckan är framme

    På Mosslunda Dressage finns vissa riktlinjer som kan få en del att höja på ögonbrynen, bland annat får ingen får vara ensam i stallet.
    – Självklart får du gå in i boxen till din egen häst. Men när stallet är klart och vi kvällsmockar är de alltid två. Jag har sett hur illa det kan gå om olyckan är framme, och det vill vi minimera.

    För att höja säkerheten på fastigheten planerades även planlösningen med tankar på att minska olycksrisken. Många säkerhetsbrister går att bygga bort om du funderar och tänker till, som att undvika trånga utrymmen och skapa en plats där  risken för oro eller trängda situationer uppkommer.
    – Det är ett speciellt stall, ett gediget bygge (delar av inredningen kommer från gårdens gamla bränneri, red anm). Vi har öppna fronter så att att hästarna kan gosa med varandra – de är ju sociala varelser. Så vi är noga med vilka vi placerar bredvid varandra.
    – Väggarna ut mot stallgången är rena, där finns inga hängare. I stället har vi ingjutningar, som hål, under krubban där man kan lägga grejer.
    – Stallgången är så bred att om du går i mitten, även med häst, kan ingen nå dig och nafsa.

    Alla-boxarna-har-murade-fack-sa-inget-laggs-pa-gangen-3
    Alla boxar har murade fack så inget läggs på gången. Foto: Charlotte Kulneff

    Måste få ett klartecken

    Även i ridhuset har paret Einar och Cecilia Kristoffersen satt upp vissa regler för att inte tumma på säkerheten. Även här spelar sällskap en viktig roll för att höja säkerheten ytterligare ett snäpp.
    – Ingen ska lämnas ensam. Vi är ett tränings- och utbildningsstall, så de som kommer har ofta någon med sig. Men de som vi inte känner vill vi att de sitter av om de blir ensamma i ridhuset.
    – Den som vill in måste först få klartecken av den som redan är där. Man ropar och får vänta på ett ja.

    Fakta

    Gillar ledträns

    Einar-med-ettariga-hunden-teddy.-3
    ”Vi vill att det ska vara en välkomnande atmosfär”, säger Einar Kristoffersen – men säkerheten är ändå alltid i första rummet. Foto: Charlotte Kulneff
    • Namn: Einar Kristoffersen.
    • Ålder: 57 år.
    • Bor: Mosslunda Dressage, Kristianstad.
    • Familj: Fru Cecilia Kristoffersen och sonen Wilhelm, 17.
    • Gör: Tränare och beridare.
    • Utbildning: Samtliga ridinstruktörskurser på Strömsholm; Starum, Norge.
    • Om gården: 33 boxplatser. Tar emot elever och hästar för utbildning.
    • Antal egna hästar: 15.
    • Bästa säkerhetstips: Var alltid uppmärksam och närvarande i nuet i allt umgänge med hästen.
    • Bästa säkerhetspryl: Ledträns, som används vid lastning och på väg till hagen.
    • Einar om utveckling av säkerhetsutrustning: Det är väldigt bra att man tänker på att produktutveckla, så att vår utrustning blir mer säker. Dock tror vi att det viktigaste för en säker stall/ridmiljö är kunskap om hästens beteende.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden