Hoppning
14 juli 2023 20:56

Schweiz upp i ledning efter seger med mixat lag

FHS 2023Schweiz, toppade med två av världens bästa ryttare i laget, tog hem årets andra Nations Cup-seger när de i ohotad stil hoppade hem ära och prispengar på Falsterbos stora gräsbana. Två av ryttarna lär även utgöra halva laget till EM senare i år.

Schweiz upp i ledning efter seger med mixat lag
Schweiz i fartfyllt ärevarv efter segern. Foto: Roland Thunholm

Lagkapten Daniel Etter hade nummer sex och 15 på världsrankningen bredvid sig på podiet efter dagens seger – Martin Fuchs och Steve Guerdat var högst delaktiga i att Schweiz idag vann Nations Cup, tillsammans med Janika Sprunger och Elian Baumann.

– De gjorde ett fantastiskt jobb. Från Steve hade vi inte förväntat oss något annat men även Martin och Janika, som red en yngre häst, gjorde väldigt bra resultat. Och Elian som hade en nolla i första rundan, det var otroligt, sammanfattar Etter.

Steve Guerdat hyllade sitt sto Dynamix de Belheme (SF sto f -13, e Snaike de Blondel-Cornet Obolensky, äg La Giraffa SA) efter dubbelnollan.
– Jag försöker bara vara så koncentrerad och så bra jag kan när jag rider henne, för att ge henne chansen att leverera de felfria rundorna som hon gör dag ut och dag in. Jag är bara glad att jag kunde vara på hennes nivå idag. Jag är väldigt stolt över hur hon utvecklas och har verkligen stora förhoppningar om framtiden med henne.

Jag är bara glad att jag kunde vara på hennes nivå idag.

Steve Guerdat hyllar sitt sto

– Det här var vår första gemensamma seger i Nations Cup, men jag tror att om jag fortsätter att rida henne bra så kommer det att bli många fler vinster med henne.

53045950608_bf1a487efe_5k
Steve Guerdat och Dynamix de Belheme över vattenhindret. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Martin Fuchs fick avgöra

Allt låg i tyglarna på Martin Fuchs, siste startande i laget. En nolla med Connor Jei (HOLST val -11, e Connor-Cosimo, äg Adolfo Juri) och segern var klar.
– Uppenbarligen var det mycket press att rida in sist, men jag måste ändå säga att jag kände mig väldigt säker. Jag visste också att om jag hade fått ett nedslag så skulle vi vara i omhoppning och då skulle Steve ridit igen. Och jag var faktiskt väldigt säker på att om jag skulle misslyckas så skulle Steve ta hem segern åt oss.

– Men det är klart att man verkligen vill hoppa felfritt. Och Connor Jei var fantastisk idag, i båda omgångarna. Han hoppade jättebra, jag måste bara försöka kontrollera hans temperament, för han har mycket blod. Och det är inte alltid det lättaste, men jag tycker att idag hade vi en väldigt, väldigt bra dag.

53045458471_f88675edae_5k
Martin Fuchs var dubbelnolla med Conner Jei. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Tillbaka i laget efter fem år

För Janika Sprunger, gift med Henrik von Eckermann, har det blivit ett par år utan landslagsuppdrag då hon har varit mammaledig och inte haft hästar på rätt nivå.
– Jag är så glad att de tog med mig i laget, att de gav mig och mitt unga sto en chans.

Med Orelie (BWP sto f -14, e Emerald vh Ruytershof-Nabab de Reve, äg Sportstall Tina Pol AG) fick Janika ett nedslag i varje runda.
– Jag är väldigt stolt över henne, även om det inte blev någon nolla idag. Men förhoppningsvis kommer den snart.

53044873067_381155c1d8_5k
Janika Sprunger är tillbaka som lagryttare, nu med Orelie. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Inledde felfritt

Elian Baumann var nykomlingen i laget, men han behövde inte skämmas för resultatet – med Little Lumpi E (WESTF val f -11, e Lordanos-Polydor, äg Anna & Rico Roethlisberger) blev det en felfri runda, följt av fyra fel i nästa omgång.

– Jag är väldigt glad över att vara en del av det här laget, även om jag hade velat leverera två nollor. Men jag tackar mina lagkamrater för segern, sa Baumann på presskonferensen.

53045636834_f22a09728c_5k
Elian Baumann och Little Lumpi E. Foto: FEI/Leanjo de Koster

EM-laget tar form

Kapten Daniel Etter ville inte avslöja allt för mycket men att Steve Guerdat och Martin Fuchs har varsin plats i Schweiz EM-lag är en lågoddsare.
– Resten av laget vill jag hålla lite till på, kommenterade han.

Efter dagens seger gick Schweiz upp i ledning i Nations Cup-serien, på 270 poäng, före Tyskland som ligger på 240 poäng.
Det brittiska laget slutade tvåa i dagens Nations Cup-omgång, medan USA – som inte räknar poäng från Falsterbo – blev trea.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden