Hästägartips
30 september 2014 08:55

Se upp för hjortlusflugan

Höstens plus och minus, del 1. Det finns mycket som är härligt med hösten; det är inte mycket som slår en uteritt i skog och mark en fin höstdag. Samtidigt är hösten den besvärliga hjortlusflugans tid.

Se upp för hjortlusflugan
Att galoppera över stubbåkrar är härligt för både häst och ryttare. Lotta Gyllensten Bild AB

Ridsport listar plus och minus med hösten. Imorgon berättar vi mer om giftiga träd.

Stubbåkrar
Guldgula stubbåkrar inbjuder till galopp över vidsträckta fält, härligt för både häst och ryttare att få sträcka ut över. Kontrollera med markägaren vilka stubbåkrar som ska plöjas och som man kan få tillstånd att rida på.
Klara höstdagar uppmuntrar till uteritter i skogen, men tänk på att det även kan finnas jägare i skogen. Ta gärna kontakt med det lokala jaktlaget så att intressena inte krockar alltför mycket. Använd färgglada jackor istället för bruna och gröna, för att vara säker på att synas.

Hjortlusflugan
Flugor och mygg minskar i antal, däremot är det en annan insekt gör sig påmind: hjortlusflugan (ofta kallad älglus). Det är en flygande, blodsugande insekt som kläcks under hösten och kan finnas i stort antal i skogen. Den flyger omkring i jakt på ett värddjur; vilket ofta är älg, hjort eller rådjur. Ofta kommer ryttare, hästar, hundar, jägare och svampplockare i vägen för dem och blir värddjur istället.

I och med att hjortlusflugan har landat på sin värd, biter den av sig sina vingar och kan inte längre flyga. Den går i sidled i en krabbliknande gång tills den hittar en plats att sticka in sin sugsnabel för att förankra sig och suga blod.

På människor sätter de sig gärna i nacken och hårfästet där; på hästar i svansfäste och mellan bakbenen. Betten kan orsaka hudinflammation av varierande grad.

De flesta som råkat ut för lusflugan kan berätta om hur hård den är i kroppen, svår att ta död på och mycket obehaglig att få på sig, framför allt om det kommer en hel svärm samtidigt.

Såvitt känt sprider de ingen speciell sjukdom, men kan vara mycket irriterande både för häst och ryttare.
Ett tips för att lättare hitta djuren är att använda ljusa kläder. För att hästen ska slippa dem kan man lägga på ett ländtäcke.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden