Avel
7 oktober 2017 14:06

Segeruppfödaren: Astoria är Jeannas häst

Pernilla André Hokfelt beskriver Stallion Trophy-vinnaren Total Hope som den bästa häst hon någonsin suttit på, Jeanna Högberg öser superlativ över BT-segraren Astoria.

Segeruppfödaren: Astoria är Jeannas häst
Vinnartrion Jeanna Högberg, Christina Olsson och Astoria. (Foto: Mikael Persson/MiP Media)

Jeanna Högberg har precis pustat ut efter Breeders Trophy-segern med UVM-hästen Astoria (SWB f 12 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews Kb, Christina Olsson) som togs på rejäla 91,8 procent.
– Hon är en makalös häst: trevlig, positiv, har utstrålning, är en riktig stjärna.
– Det känns verkligen jättejättebra och det var inte helt oväntat med vinsten, säger Jeanna om segern som följde upp tredjeplatsen från sommarens Falsterbotävlingar.


Gott om välförtjänt beröm.

De vippande Ior-öronen charmade många av åskådarna och i dag även domarna. Jeanna ler stort när öronen kommer på tal och säger att hon numera faktiskt inte ens tänker på dem.  Stolta uppfödaren och ägaren Christina Olsson har ingen aning om var öronen kommer ifrån – de kommer åtminstone inte från någon av de generationer som Christina ligger bakom. Jeanna red även Astorias mor Aquarell (e Qauterback-Rubinrot) i 6-årsbreeders för några år sedan och om man får tro uppfödaren pågår ett ytterst långsiktigt samarbete.
– Jeanna får ha kvar Astoria så länge hon vill. Det är hennes häst, säger Christina.

Genom dagens seger vann ekipaget en biljett till Champion of the Winners på Friends, men det har teamet knappt hunnit börja fundera på än. De långsiktiga framtidstankarna på Grand Prix finns förstås däremot redan där.
– Absolut. Nu börjar vi förbereda Astoria för de stora uppdragen, säger Jeanna om vad som väntar på träningsfronten.


Ida-Linn Lundholm och Dragon Welt.

Falsterbovinnarna Dragon Welt (Hann  f -12 e Dancier-Weltmeyer, uppf Pernilla Svensson, äg Tullstorp Dressage Stable AB) och Ida-Linn Lundholm fortsatte sin strålande säsong med att bli tredje bästa ekipage poängmässigt och tvåa i SWB Stallion Trophy. Även de har börjat förbereda sig inför vad som komma skall.
– Ja, vi har börjat förbereda oss inför nästa säsong och tränar bland annat byten hemma. Det är nästan det som kan ta längst tid, men hittills går det jättebra.

Ida-Linn sammanfattar Dragon Welt som ”helt fantastisk” och är nöjd med dagens resultat. Säsongen har innehållit många höjdpunkter med två riktiga höjdare som sticker ut.
– Att vinna Falsterbo var stort och en flickdröm som gick i uppfyllelse. Därpå var det väldigt stort att vara i final på VM och i topp-10.


Pernilla André Hokfelt, Helena Torstensson och 2016 års bruksprovsvinnare Total Hope.

Total Hope (Old f -12 e Totilas-Don Schufro) gjorde sin tredje tävlingsstart och drämde till med 94,2 procent och storseger med Pernilla André Hokfelt.
– Han är bara så fantastisk, säger Pernilla.

Det gick ett sus i bästa filmstil genom publiken när 9,8 på traven förkunnades. Pernilla säger halvt på skämt att hon tycker att det likväl hade kunnat vara en tia. På framtidsutsikter blev det däremot full pott.
– Ja, där är jag överrens med domarna, säger Pernilla och skrattar.

Pernilla rider Total Hope några gånger i veckan medan  Helena Torstensson rider övriga dagar, både ute och med lite hoppning på schemat.  Ryttarna intygar att hingsten älskar att bli riden.
– Det är en komponent som bidrar till att göra honom enastående, säger Helena och berättar anekdoten om hur hon föll som en fura för Total Hope och att han redan då bländade genom att ha ”grundgångarter som är ännu bättre än sina föräldrars”.

Helena, ansvarig för verksamheten i Flyinge PS & Partners, berättar att det är chefen i Tyskland (alltså Paul Schockemöhle) som bestämmer hur framtiden ska se ut, men hon lovar att göra sitt bästa för att säkra en fortsättning i samma stil. Pernilla  stressar inte upp sig över kommande beslut, utan njuter i stället av det som är just nu och var gång hon sitter upp på Total Hope.
– Bara att få känna den känslan… Jag har aldrig ridit någon som honom. Han är den bästa häst jag någonsin har ridit, säger Pernilla.


Total Hope fick Flyinge att dra efter andan  både en och två gånger.

Foto: Mikael Persson/MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden