Fälttävlan
22 oktober 2023 18:50
Ridsportplus

Sella blev bästa svenska häst på UVM: ”Har ett magiskt psyke”

MästerskapDet blev till slut en fjärdeplats för Sella och Therese Viklund vid unghäst-VM i fälttävlan i Frankrike. Se vad ryttaren säger om drömhästen som blev bästa svenska häst och som växte för varje moment. Här kan du också se hur det gick för de andra svenska hästarna.

Sella blev bästa svenska häst på UVM: ”Har ett magiskt psyke”
Sella och Theres Viklund på väg mot topplacering vid unghäst-VM. Foto: Libby Law

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Unghäst-VM i franska Le Lion d’Angers är slut efter tre utmanande moment för de unga hästarna. De svenska ekipagen startade lite skakigt i dressyren, delvis på grund av katastrofdåligt väder, men gjorde sedan en stark upphämtning i terrängen som nästan alla seglade igenom. Bästa svenska häst blev till slut 6-åriga Sella (SWB sto f-17 e Mr Vain GJ-Sabiango xx, uppf/äg Lena Nyström) som slutade fyra med Therese Viklund i sadeln.

  Duon låg åtta efter dressyren och klev upp till sjätte plats efter en felfri terräng med 29,0 straff. Med en felfri hoppning att lägga till totalen stannade ekipaget på samma straffpoäng.
  – Hon kändes helt fantastisk. Terrängen här är tuff med utbildande för de unga hästarna. Normalt sett hoppar Sella bra och är försiktig, men det är en ny upplevelse för henne att hoppa efter 8 minuter och 30 sekunder terräng dagen innan, sa Therese Viklund till Ridsport efter terrängen och inför banhoppningen på söndagen.

  Att det unga stoet inte hade några problem med att leverera trots lördagens kraftprov är Therese väldigt glad över.
  – Jag är otroligt nöjd med henne, hon har gjort en riktigt bra tävling rakt igenom och jag kunde inte begära mer av henne. Hon hade föl som 4-åring så hon är fortfarande ganska orutinerad, säger hon.

  – Nu väntar välförtjänt vila innan vi ser fram emot nästa säsong som kommer innehålla trestjärnig debut och förhoppningsvis avsluta året här nere i Le Lion nästa år också.

  Hur har resan med Sella varit så långt?
  – Jag har varit med Sella sedan hon var föl och redan när jag såg henne löshoppa som åtta månader gammalt föl har jag längtat efter att hon skulle växa upp och få komma ut och tävla. Jag har tror väldigt mycket på henne, hon är väldigt komplett med tre bra gångarter. Hon är modig, kvicktänkt och rädd om sig i både terrängen och hoppningen.

  – Därutöver har hon ett magiskt psyke.

  – Och med cirka 60 procent fullblod i stammen ska hon förhoppningsvis ha uthålligheten även för de större klasserna.

  23-mdl-swe-viklund-0226
  Sella och Therese Viklund höll hela vägen. Foto: Libby Law
  23-mdl-swe-norling-9745
  Katrin Norling och Zixten af Tollstad. Foto: Libby Law
  23-mdl-swe-rubin-0255
  Wynja Eriksdotter Rubin och 6-åriga Hurricane Coquita. Foto: FEI/Libby Law

  Brittiskt i 6-årstoppen

  Även Katrin Norling gjorde en upphämtning i 6-årsklassen med Zixten af Tollstad (SWB val f-17 e Mr Vain GJ 1324-Corland) från plats 18 till 12 efter en felfri terräng och resultatet 31,7 straff. I banhoppningen blev det dock ett ner och ekipaget slutade på plats 21 med 36,1 straff.

  Wynja Eriksdotter Rubin och Hurricane Coquita (SWB sto f-17 e Contant Q-For Feeling, uppf Malena Bylin, äg Lundens Djurhälsa och Malena Bylin) hade tufft i terrängen och föll i resultatlistan, men gjorde en liten upphämtning till plats 34 i totalen.

  Världens bästa 6-åring blev Barrington Alice (sto f-17 e Cevin Z-Allercombe Mayday) med brittiska Izabelle Taylor i sadeln och slutresultatet 26,9 straff. Ekipaget låg tvåa efter dressyren och terrängen men tog det sista klivet högst upp på pallen efter en felfri banhoppning.

  23-mdl-swe-andersen-0899
  Frida Andersén och 7-åriga Kitsch Couture HPK stod för en rejäl upphämtning i sin klass. Foto: Libby Law
  23-mdl-swe-fresgard-0945
  Anna Freskgård och Don Pedro gjorde en felfri terräng. Foto: Libby Law

  Stark klättring av Kitsch Couture

  Bästa svenska 7-åring blev Kitsch Couture HPK (SWB sto f-16 e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson, äg HPK Sporthorses/Helene Rydberg Larsson, Ylva Wall) med Frida Andersén i sadeln. Ekipaget klättrade först från plats 50 till plats 23 efter terrängen och slutade på plats 19 med 35,5 straff efter en felfri banhoppning.

  Don Pedro (SWB val f-16 e Click and Cash-Haydn, uppf Lena Svensson, äg Anna Freskgård) och Anna Freskgård terrängred upp sig från plats 34 efter dressyren till plats 17. Ekipaget slutade på plats 23 med 38,0 straff efter ett nedslag i banhoppningen.

  Bäst i världen blev franska 7-åringen Golden de Beliard (sto f-16 e Upsilon-Vieusinge du Maury) med Thomas Carlile vid spakarna.

  Resultatlisa UVM 6-åringar

  Resultatlista UVM 7-åringar

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden