Sportnytt
21 april 2020 15:32
Ridsportplus

SIHS satsar på mässarenan – framridningen flyttar

SIHS 2020I en tid där arrangör efter arrangör på grund av coronaviruset tvingas ta beslut om att ställa in eller flytta sina tävlingar, så pågår arbetet med den 28:e uppplagan av Sweden International Horse Show för fullt. "Än så länge planerar vi på, och räknar med att det ska gå att genomföra våra tävlingar", säger event director Christin Ericsson.

SIHS satsar på mässarenan – framridningen flyttar
Så här är vi vana att se Friends Arena under SIHS - i år blir det ett annorlunda utseende på arenan, även om den gigantiska LED-skärmen kommer att finnas kvar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 26-29 november 2020 är tanken att årets tävlingar ska hållas i Friends Arena för sjunde gången – en tävling som hade varit omöjlig att genomföra i dagens coronaläge, med sina nästan 15 000 besökare på en välbesökt föreställning.

– Har man inte släppt på begränsningarna till dess, då går det inte att genomföra ett sådant här evenemang. Så krasst är det ju. Men vi har ändå fördelen att kunna hålla oss ganska lugna än så länge. Självklart följer vi nyheterna och rekommendationerna som kommer varje dag, och funderar på vad det innebär för oss, berättar Christin Ericsson, event director för tävlingarna.

När behöver ni ta ett beslut?
– Vi kan avvakta till efter sommaren. Och även då har vi flera olika steg i processen. Vi håller på med en tidsplan över ”vilka beslut behöver vi fatta när” – det är ju en fördel att vi har lång tid på oss att förbereda oss. Vi tittar på olika tänkbara scenarier.

Biljettsläpp i veckan

Biljetterna till SIHS 2020 släpps nu i veckan, något som har föranlett mängder av frågor till arrangören.
– Ja nu när vi släpper biljetterna är vi noga med att berätta för besökarna att om evenemanget skulle bli inställt så kommer vi att betala tillbaka biljetterna. Annars hade nog ingen vågat köpa biljetter i dagsläget, vilket man kan förstå.

Mycket är sig likt i årets upplaga – som Top 10-finalen i dressyr och inbjudningarna till de totalt 18 hoppryttarna – men det blir också en hel del nyheter. Programmet har uppdaterats och blivit mer uppdelat och målgruppsanpassat.
– Våra dressyrförmiddagar är etablerade och blir kvar. Vi gör nu eftermiddagarna med ännu mer fokus på familjeunderhållning och show, inte bara matinén på lördagen utan även söndagseftermiddagen. På kvällarna blir det ett lite tydligare hopp- och sportfokus, även om showerna finns kvar där också så är det lite mer sport nu med hoppning, körning och fälttävlan.

Inomhusfälttävlan har tidigare ridits på torsdagskvällen, men byter nu plats med fyrspannskörningen och går istället på söndagskvällen.

Vänder på arenan

Friends Arena kommer dock att se annorlunda ut i år.
– Vi vänder på arenan, för att skapa en mer välkomnande entré, och framridningen hamnar bakom kulisserna – den blir inte längre tillgänglig för publiken. Istället lägger vi mer krut på mässarenan i år, vi ville prioritera den och lyfta den typen av innehåll mer, berättar Christin Ericsson.

Vad beror det beslutet på?
– Det har varit stort tryck på att utveckla innehållet på mässarenan, att ha mer clinics, shower och uppvisningar – där kan vi inspirera publiken. Det kommer att finnas programpunkter från morgon till kväll, och det blir en fördel att det finns en riktig läktare till mässarenan, den blir mycket mer tillgänglig nu.

Har det funnits en efterfrågan?
– Vi har sett att besökarna till Stallbacken (där mässarenan har legat tidigare år, reds anm) inte har ökat, utan snarare minskat. Vi har många som gärna vill visa upp sitt innehåll för publiken, men på huvudarenan krävs det så stora, bombastiska nummer för att fungera. Här på den mindre arenan, där publiken kommer närmare, kan man ha mer fördjupning.

Framridningen flyttar under jord

Christin Ericsson menar att de sett att intresset för att titta på framridningen har minskat, och därför får den nu flytta bakom kulisserna.
– Framridningen kommer att ligga där Stallbacken låg tidigare, rakt utanför huvudarenan. Det blir väldigt bra logistik för ryttarna, de har direkt access till arenan och vi slipper den här gången som tidigare gick genom mässan från stallarna. Det är alltid en risk, när det är så många hästar och människor som ska passera samtidigt. Så det blir bättre logistik för alla.

Sihs_arenakarta_2020
Så här ser den nya arenaplanen ut för SIHS 2020. Framridningen kommer nu att ligga bakom kulisserna, och ryttarna äntrar banan längs långsidan (mellan E och F).

Sweden International Horse Show 2020 

Som Ridsport-läsare har du chans att köpa biljetter före alla andra – från klockan 07.00 den 22 april har du förtur till utvalda platser.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden