Hoppning
18 september 2015 19:25

Sex svenskar till final

Efter två tuffa kvalificeringsklasser är nu listorna klara för vilka som tagit sig till final i FEI World Breeding Championships för 5-, 6- och 7-åringar. I år är det riktigt trevlig läsning då sex svenska ryttare har tagit sig vidare - däremot red endast en av dem en svenskfödd häst och det var Malin Parmler med Liz Parmlers Chic Cheraa.

Sex svenskar till final
Erika Lickhammer är i final med den 6-åriga Capella Marienshofs Z.

Amanda Landeblad och Flock (Spartacus-Sambucco) är kvalade till 5-årsfinalen efter att de levererat två felfria rundor. När det kommer till 6-åringarna hittar vi Erika Lickhammer med Capella Marienshof Z (Corland-Capland D) på 19:e plats efter de båda kvalen, Magnus Österlund med Comfortuna Vdl (Eurocommerce Berlin-Nimmerdor) på 30:e plats.

På den första resultatlistan som kom för 6-åringarna såg det ut som även Erica Swartz med Jilbert van’t Ruytershof (Numero Uno-Cartani) var med i finalen på den sista finalplatsen. Men lyckan blev kortvarig och efter en stund kom en ny resultatlista och då ett ekipage glömts bort högre upp i listan blev Erica nerflyttad och hamnade precis utanför den prestigefyllda finalen. Däremot så finns svenskfödda Kaspara Dh (Hip Hop-Cardento) på en finalplats – riden av belgiska Delphine Goemaere.

Bland 7-åringarna hittar vi tre ekipage med Petronella Andersson som bästa svenska ryttare då hon tog tredjeplatsen efter kvalen ridandes De Flipper (Flipper d’Elle-Emilion). Petronellas jobbkollega i belgiska stallet Stephex Stables – svenska Jonna Ekberg – tog sig även hon vidare efter 18:e plats med Isibel d’O (Diamant de Semilly-Nonstop), likväl som Malin Parmler med Chic Cheraa (Chacco-Blue-Heraldik xx).

Ridsport träffade Erika Lickhammer innan finallistorna var klara och medan det fortfarande räknades och hoppades på alla håll.
– Det har känts väldigt bra! Jag har tre hästar med och alla har hoppat väldigt fint. De har varit väl förberedda för sin uppgift och nu är marginalerna små. Vet fortfarande inte hur långt det räcker och hur långt det inte räcker, vi försöker att räkna här. Ligger nog precis ute med 7-åringen och förhoppningsvis precis inne med en av 6-åringarna.

Vi bad Erika, som ridit VM för unga hästar under flertalet år, om ett generellt intryck och en jämförelse emot tidigare år.
– Det är otroligt stora antal med hästar. 274 stycken 6-åringar och 40 går till final. Och just 6-års tycker jag har varit tuffare i år. Även om mina hästar gjort det väldigt bra har det känts stort – det har krävts lite hoppning. Däremot 7-åringarna tyckte jag var lägre i år än tidigare år – lika lång bana, lika tekniskt och stora vattnet med och alltid lite speciellt för de att komma in på den stora banan, men jag tyckte inte att det var riktigt lika maffigt som de andra åren. Alltså lite snällare där och lite maffigare för 6-åringarna. 5-åringarna har jag ingen koll på då jag inte rider det, berättar en nöjd Erika.

I morgon är det tröstklasser för alla som inte kvalat till finalerna bland 5-, 6- och 7-åringar plus att flertalet avelshingstar ska göra upp i FEI Zangersheide Sires of the World med start klockan 12.00.

Resultat

Text och foto: Jenny Abrahamsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden