Sverige
14 september 10:43

Polisen tror på sjukdomsfall och rovdjur bakom död häst i hage

Uppdaterad 13.00 För en vecka sedan hittades en död häst med vad som beskrevs som stickskador på kroppen i en hage på Alnö utanför Sundsvall. Polis och hästägare misstänkte att en människa dödat hästen och en utredning gällande grovt djurplågeri inleddes. Nu meddelar polisen att man bytt spår i utredningen, men ägarna är dock inte övertygade om polisens teori.

Polisen tror på sjukdomsfall och rovdjur bakom död häst i hage
Polisen tror inte längre att det rör sig om djurplågeri. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: iStock

Händelsen, där en häst hittades död i sin hage i förra veckan, väckte stor uppmärksamhet då polisen först misstänkte att en människa dödat hästen.

Men efter att hästen obducerats tror polisen nu istället att det rör sig om ett sjukdomsfall, där hästen har dött och sedan angripits av rovdjur efter sin död.

Utredningen är ännu inte helt klar, men enligt förundersökningsledaren Jonas Holmström så visar det preliminära utlåtandet att skadorna har orsakats av ett rovdjur. Själva dödsorsaken är ännu inte fastställd men tros ha berott på sjukdom, rapporterar SVT. Det slutgiltiga obduktionsresultatet förväntas komma inom tre veckor.

Se en filmad intervju med polisen hos SVT (varning för starka bilder)

Ägaren letar vittnen

Ägarna till den döda hästen, 20-åriga shetlandsponnyn Bonnie, tvivlar dock på polisens teori och efterlyser nu vittnen.
– Bonnies grimma var sönderskuren på tre ställen, konstaterar en familjemedlem till Sundsvalls Tidning.

Stoet var enligt ägarna fullt frisk, och de menar att ingen av de som kom till platsen när ponnyn hittades – poliser, veterinär och kriminaltekniker – har nämnt alternativet att skadorna skulle vara orsakade av ett rovdjur. Därför vill ägarna komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser runt hagen den 6-7 september.

– Eftersom platsen där kroppen hittades ligger strax intill bilvägen kanske det kan gå att få en glimt av den eventuella gärningspersonen, eller djuret, som rörde sig kring kroppen eller i någon annan del av hagen i anslutning till att Bonnie fick sina skador, säger de till tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden