Avelsnyheter
23 oktober 2019 18:21

Skärpta vaccinationsregler från SWB

SWB stärker smittskyddetSkärpta vaccinationsregler i samband med bedömning och hingstarnas härstamningspoäng tas bort vid bruksprovet. Det är några av ändringarna i samband med SWB:s årliga regeluppdatering.

Skärpta vaccinationsregler från SWB
Även medföljande ston inkluderas när SWB nu skärper vaccinationsreglerna vid bedömning. Foto: Ann-Sophie Annerstedt

Varje år görs en genomgång av samtliga SWB:s regelverk och styrelsen har nu tagit beslut om en del förändringar.

När det gäller reglerna kring ston och unghästar har inga större förändringar gjorts, men när det gäller bedömningsregelverken är det viktigt att notera att vaccinationsreglerna har skärpts.

Alla hästar som deltar i unghästtester och ridhästtester ska vara grundvaccinerade enligt TR, dock inte senare än sju dagar före bedömning. Detta gäller även ston som medföljer föl och ston som ska exteriörbedömas.

Anledningen till att de skärpta vaccinationsreglerna även inkluderar medföljande fölston samt ston som deltar vid exteriörbedömning är för att stärka smitt- och djurskyddet, i enlighet med Svenska Ridsportförbundets vaccinationsregler som infördes den 1 juni 2019.

Den största nyheten när det gäller hingstarna är att härstamningspoängen, som ingått i hingstarnas betyg vid SWB:s bruksprov, försvinner. Den har länge kritiserats för att vara ospecifik och svår att förstå, och i takt med att härstamning och meriter gjorts allt mer tillgängliga via internationella sajter, som exempelvis FEI:s resultatdatabas, har den spelat ut sin roll.

11 of the 31 approved young stallions were awarded premium.
Under oktober och november synas 28 unghingstar och deras potential som avelshingstar i regi av Dansk Varmblod. Foto: ridehesten.com

En annan nyhet är att hingstar som premierats samt gjort tiodagarsprov i Dansk Varmblod, och är godkända där, är berättigade till ett-sto-licens samma år.

Bruksprovet 2020 kommer att arrangeras under vecka 9. För närvarande pågår en mer omfattande översyn av SWB:s hingstselektion. Resultatet av detta kommer att presenteras under 2020.

Vaccinationsregler i TR

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden