Sverige
19 juli 2018 17:00

Skogsbrand närmar sig Stall Bergåkra

Hästar flyttasEn skogsbrand börjar närma sig dressyrryttaren Sigrid Bergåkras gård. Röken ligger som ett täcke över gården och beteshästarna har fått tas in på stall.

Skogsbrand närmar sig Stall Bergåkra
Skogsbranden kryper sig allt närmare Stall Bergåkra i Hälsingland (arkivbilder) Foto: TV4/Jenny Schwieler Staaf

Hälsingland är en av de platser i Sverige som är hårt drabbad av skogsbränder just nu. Mellan Ljusdal och Bollnäs i byn Söromåsen ligger Bergåkras gård dit branden närmar sig.
– Vi har cirka fem mil till branden men har känt av en stor rökutveckling under dagen, säger Sigrid Bergåkra.

I morse fick gårdens 20 beteshästar flytta in i stallet och all ridning har tills vidare ställts in.
– Hästarna är lugna och verkar än så länge inte bry sig om rökutvecklingen, men ridhuset är rökfyllt så det går inte att rida där. Vi har även tagit emot en häst utifrån som var tvungen att evakueras på grund av branden.

Om branden kommer närmare finns en evakueringsplan för gårdens 38 stycken hästar.
– I värsta fall måste vi flytta hästarna ner mot Bollnäs, men det är ett stort projekt att flytta framförallt föl och hingstar så det blir en sista utväg, säger Sigrid Bergåkra.

Sigrid Bergåkra har tidigare under året drabbats av brand då anläggningens ridhus eldhärjades i början av mars (läs mer här).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden