Sverige
28 mars 2020 15:37

Skötte inte hästarnas hovar på ett år

DjurplågeriUnder nästan ett års tid var det ingen som verkade hovarna på två hästar. Nu döms ägaren för djurplågeri.

Skötte inte hästarnas hovar på ett år
Ingen hovslagare hade verkat hästarna på nästan ett år. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det är Kalmar tingsrätt som dömer en hästägare till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri. Kvinnan har i flera år haft återkommande besök av länsstyrelsens djurhandläggare, och vid ett besök 2018 stod det klart att det gått nästan ett år sedan två hästars hovar hade verkats på ett korrekt sätt.

I stället hade ägaren klippt av hovväggen på ett felaktigt sätt. När länsstyrelsens handläggare kom till gården visade båda hästen påtaglig smärta och den ena hästen visade också tydliga tecken på fång. Den hästen avlivades kort därefter av veterinär.

Kalmar tingsrätt skriver i domen att ”på grund av den smärta som hästarna uppvisat har de härigenom utsatts för ett otillbörligt lidande” och kvinnan döms för djurplågeri.

Straffvärdet är egentligen fängelse, men tingsrätten skriver att kvinnan är tidigare ostraffad och att det inte finns något som talat för att hon kommer att begå brott igen. Därför blir domen villkorlig och 30 dagsböter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden