Veterinärt
12 november 2019 15:10
Ridsportplus

Skritta hästen frisk

RehabträningSkritt på recept blir allt vanligare när det handlar om att få hästen frisk efter en skada. Ett genomtänkt skrittschema är också ett utmärkt sätt att träna den friska hästen i förebyggande syfte.

Skritta hästen frisk
Hur viktig är egentligen skritten? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Aktiv rehabilitering är i dag snarare en regel än ett undantag. Mälaren Hästklinik har de senaste åren tagit ett mer målmedvetet grepp i frågan. Resultaten är tydliga, enligt delägaren och veterinären Axel Wallman.
    – Tidigare lät man en skadad häst vila helt från arbete på box eller i hage. Inom veterinärmedicinen talar vi nu sedan ett par år i stället om aktiv rehabilitering, som visat sig ha väldigt goda resultat. Hästar som aktiveras blir snabbare friska, säger han och fortsätter:
    – Skritt är rena rama sjukgymnastiken för hästen, och många blir förvånade när de inser hur mycket som faktiskt går att stärka och lösgöra i hästens långsammaste gångart.

    Axel-wallman1-170223-rt
    Axel Wallman ordinerar ofta skritt på recept till sina patienter. Foto: Roland Thunholm

    Aktiverar fler muskelgrupper

    Fördelarna med att låta hästen röra på sig även då den är skadad är många.
    – Den enda gången hästen inte ska röra sig är egentligen när det handlar om frakturer eller akuta senskador. Det fina med skritt är att det ger en ganska låg belastning på senor och ligament, men samtidigt viktig motion som gör att hästens kropp hålls i gång, säger Axel Wallman, som har en master i rehabilitering och snart även en specialistexamen i veterinärmedicinsk rehabilitering.

    Fakta

    Så stärker du hästen i skritt

    Veterinären Axel Wallmans och rehabtränaren Jörgen Carlströms bästa tips för stärkande skrittjobb:

    • Använd terrängen både före och efter ett ridpass på banan. Lär hästen redan som ung att gå över stock och sten i skogen och själv hitta sin balans även i kuperade miljöer.
    • Tänk på att alltid ha en aktiv skritt, oavsett om du leder hästen eller sitter på ryggen. Det är först då du verkligen kan få hästen att använda hela sin kropp och därmed bli lösgjord.
    • Upphöjda cavaletti på böjt och rakt spår är ett utmärkt sätt att förbättra rörligheten hos hästen, både i rehabsyfte och som friskvård. Växla så att bommarna är upphöjda på olika sidor, allt för att variera för hästen.
    • Är hästen busig ute? Använd fantasin och bygg hinderbanor för skrittjobbet på ridbanan eller i ridhuset.
    • Skritta alltid din häst ordentligt före och efter ett ridpass, minst 15-20 minuter krävs för att få musklerna varma och även för att få dem mjuka efter ridpasset.

     

    Klinikens patienter ordineras i regel alltid aktiv vila i hemgångsråden, oavsett om det är efter operation eller annan behandling. Skritten har många fördelar när det handlar om att bygga upp hästen, både vid rehabilitering och som friskvård.
    – En aktiv skritt aktiverar fler muskelgrupper i ett större rörelseomfång än vad trav och galopp gör. Trav och galopp kräver mer stabilisering, någonting som minskar rörelseomfånget. En lösgjord häst i skritt rör sig mer i hela kroppen jämfört med vad den gör i andra gångarter, säger Axel Wallman som drar paralleller med humansidan.

    – Där är det i princip så att patienterna måste börja med sjukgymnastik direkt efter operation, just för att aktivera kroppen. Dit är vi på väg med hästarna också.

    Underskattad gångart

    Jörgen Carlström driver tillsammans med sin fru, equiterapeuten Monika Carlström, Equirehab i Kvicksund. De  arbetar med träning och rehabilitering av hästar i nära samarbete med veterinärer. Här är skritten det viktigaste arbetsredskapet.
    – Skritt är en otroligt underskattad rörelse i uppbyggande syfte. Rehabmässigt är det den absolut bästa gångarten att träna hästen i, och skritt är vad vi använder oss av allra mest. Tempot är lågintensivt och det är den gångart då hästen har de flesta benen i backen, säger Jörgen Carlström, som har kunder från såväl ridsporten som travet.

    Om hästen ska ha ryttare på ryggen eller jobbas från marken beror på vilken typ av skada eller mål det handlar om. Equirehab använder både vattenband och skrittband med backträningsfunktion, i kombination med ridning och tömkörning.

    Hastrehab_lg-12
    Skritt i vattenbad används i rehabsyfte, ofta i kombination med ridning och tömkörning. Hur lång tid det tar innan träningen ger effekt beror på skadans historik. Foto: Lottapictures

    Aktiv träning krävs

    Både Axel Wallman och Jörgen Carlström är dock noga med att påpeka att träningen på band är ett komplement till den aktiva skritträningen, som även hästägare utan tillgång till band kan utöva.
    För att skritten verkligen ska ge effekt som träningsmetod krävs minst 15 minuters aktiv skritt.
    – Det är ett absolut minimum. Den aktiva skritten handlar inte om att åka runt på långa tyglar, utan ska användas till att jobba hästen aktivt och därmed få den varm i muskler och leder, säger Axel Wallman.

    ”De flesta tycker att det är roligt, det gör att de mer aktivt får jobba med sina hästar även om de är skadade.”

    Axel Wallman, veterinär

    Men hur lång tid tar det egentligen innan skritten ger effekt? Svaret är inte alldeles enkelt. Är en skada inblandad beror det mycket på dess historik.
    – En skadad häst som sätts i full rehabträning sju dagar i veckan tar hos oss mellan fyra till sex veckor att få stabil, rak och liksidig. Gör du träningen på egen hand bör du räkna med minst tre månader, säger Jörgen Carlström.

    Rehabträning allt mer i fokus

    Rehabilitering för häst är någonting som fortfarande är i sin linda, trots företag som Equirehab och motion på recept hos klinikerna.
    – Historiskt sett har veterinärmedicinen varit väldigt bra på att diagnosticera och behandla, men rehabtänket har hamnat i skymundan. Personligen är jag helt övertygad om att det är den viktigaste faktorn framöver för att lyckas bättre med det vi alla vill – få friskare hästar, säger Axel Wallman, som också har fått bra respons från hästägarna.

    Fakta

    Visste du att?

    Skritt användes förr som ett längdmått; en skritt motsvarade 2,5-3 fot.

    – De flesta tycker att det är roligt. Det gör att de mer aktivt får jobba med sina hästar även om de är skadade. Många blir också förvånade över hur fin hästen kan kännas fast den bara tränats i skritt en längre period.

    – Det viktigaste att tänka på är att fortsätta med skritträning även efter att hästen har blivit frisk. Det är som med all sjukgymnastik. Har den en gång ordinerats är det viktigt att fortsätta även om problemet är åtgärdat.

    Denna artikel publicerades första gången i ridsport nr 12/2019.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym