Hästägartips
7 september 2021 14:45
Ridsportplus

Skriv avtal när du hyr ut

Hyra ut transportenHar du tankar på att hyra ut ditt hästsläp? Tänk efter före, så att du slipper otrevliga överraskningar. Ridsport listar fem saker att tänka på när någon annan använder din hästtransport.

Skriv avtal när du hyr ut
Det kan hända att hästen orsakar skador på släpet under hyrestiden – och dessa täcks oftast inte av försäkringen. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Skriv ett kontrakt

    Även om du känner personen som ska låna transporten är det bra att skriva ett kontrakt mellan ägaren och den som lånar eller hyr släpet. Parterna bör samtidigt avtala om att hyrestagaren står för eventuella skador som uppkommer under hyresperioden; det villl säga: släpet ska återlämnas i ett rengjort och oförändrat skick med hänsyn till normalt brukande.

    Avtalstid, uppsägningstid, hyreskostnad och fullständiga personuppgifter bör framgå, liksom hur återlämnandet av transporten ska ske. Det bör även framgå vad som hör till transporten, till exempel nycklar till sadelkammare, och så vidare.

    Slap2
    Undersök släpet innan du lånar ut det.
    62071979_10156260610793144_6312171374592917504_n
    Experten Victoria Leinehed är jurist med inriktning på hästjuridik. Hon jobbar på Advokatfirman Beskow.

    2. Undersök släpet tillsammans

    Dokumentera eventuella skador eller förslitningar i släpet i kontraktet. Var extra noggrann med att undersöka golvet under gummimattan. På så sätt slipper en tvist uppstå vid återlämnandet om ifall skadorna fanns före hyresperioden.

    3. Ha rätt försäkring

    Avtala om att hyrestagaren ska bekosta självrisken om det uppstår en skada som täcks av försäkringen under hyresperioden. Om det uppstår skador som inte täcks av försäkringen, till exempel skador orsakade av en häst, bör parterna avtala om att dessa ersätts av hyrestagaren.

    Det finns bolag där det går att teckna försäkring som täcker även skador inuti transporten, men i normalfallet ingår inte dessa skador.

    4. Ta en deposition

    Även om du inte tänker ta betalt för själva lånet kan det vara en trygghet att ta en deposition. Det blir en säkerhet om eventuella skador uppstår på släpet.

    Om parterna inte är bekanta sedan tidigare bör hyrestagarens ekonomiska förhållanden ses över hos Kronofogden. Vidare ska hyrestagaren legitimera sig innan avtalet undertecknas. Om hyrestagaren inte lämnar tillbaka släpet kan ägaren ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden.

    5. Snacka böter

    Parterna bör avtala om att hyrestagaren står för eventuella bötesförelägganden som transporten beläggs med under hyres-perioden, bortsett från förelägganden med -anledning av fordonets skick eller besiktningsförhållanden.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden