Dressyr
2 september 2012 16:41

SM-guld till Eva Ulf

(uppdaterad 18.10) Djursholmsryttaren Eva Ulf och Caruso är nya svenska mästare i dressyr efter söndagens Grand Prix kür på Flyinge. Och det var de små detaljerna som avgjorde.

SM-guld till Eva Ulf
Eva Ulf, Malin Hamilton och Maria von Essen var glada för sina SM-medaljer.

Det var de små detaljerna som avgjorde kring vems hals det kom att dingla en SM-medalj. En mer spännande SM-final har inte arrangerats på flera år eftersom medaljerna inte avgjordes förrän sista ryttaren ridit. Fler än sju ryttare hade medaljer inom räckhåll om de hade fått till en kürritt som stämde.

Flera ekipage förbättrade sig, några gick åt rakt motsatt håll. Sofie Lexners Charming Boy hade i dag vaknat på rätt sida och de vann kürklassen individuellt men var 0,23 procent från medalj. Charlotte Haid-Bondergaard, gårdagens kvalsegrare, valde den beprövade kürvarianten men var själv alltför anspänd och Triviant uppförde sig därefter.

Mia von Essen på Ferdi hade en betydligt bättre runda i dagens kür.

– I går var det inte så kul men nu var vi bättre på det, konstaterade Mia efter första SM-medaljen. 

Malin Hamilton var glad, ganska förvånad men otroligt nöjd med sin häst Fleetwood som inte har några svagheter. 

– Han är lugn och sansad, vi har ridit SM en gång tidigare men detta är bara vårt andra år i GP, sa Malin som till vardags är ridskolechef i Vallentuna.

Caruso och Eva Ulf har kamperat ihop i tio år, och det har varit fyllt av motgångar.
– Han har alltid varit en jättefin häst men otroligt spänd och det har alltid hänt saker, först i vår har det börjat lossna ordentligt, sa en förbluffad segrare.
– Jag har aldrig ridit SM, att då fundera över medalj, det kom först i morse att det kanske kunde gå vägen, berättade Eva som drivit Djursholms Ridskola i mer än två decennier och varit ridlärare i mer än tre.

Bo Jenå var nöjd med klassen;
– Jag tyckte flera ekipage var markant bättre i dagens kür, det var roligt att se, samtidigt uppskattade jag spänningen, att det var helt öppet ända in på sluttampen.
– Det händer inte ofta i SM, sa förbundskaptenen.

SM i dressyr (Grand Prix+Grand Prix Kür): 
1) Eva Ulf, Djursholms RK, Caruso 69,177 
2) Malin Hamilton, Vallentuna RK, Fleetwood 69,031 
3) Maria von Essen, Flyinge HSK, Ferdi 68,456

Kürresultat

Läs mer om lördagens kval

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden