Sverige
29 januari 2018 13:22

Smart hinder mäter kraften i hästarnas avstamp

TeknikI år är det kraft som står i fokus på Gothenburg Horse Show. Chalmers har nämligen tagit fram ett hinder där man ska mäta kraften i hästarnas upphopp och landning.

Smart hinder mäter kraften i hästarnas avstamp
Årets smarta hinder på Göteborg Horse Show mäter hopphästarnas kraft Foto: Lotta/pictures

För tredje året i rad samarbetar Gothenburg Horse Show med Chalmers i syfte att hitta en så ultimat språngkurva för hopphästen som möjligt. I år ska man mäta kraften i hästarnas avstamp och landning.

– Hur mycket kraft som hästen använder innan och efter hindret är helt okänt, och att vi har möjlighet att göra dessa mätningar är helt klart en världsnyhet, säger Magnus Karlsteen, docent i fysik i ett pressmeddelande.

Rent tekniskt går det till så att en sensor grävs ner innan och efter hindret och på så sätt kan man mäta kraften i hästarnas avstamp och landning. Publiken kommer precis som tidigare år kunna ta del av resultatet direkt via jumbotronen på arenan. Siffrorna kommer därefter att analyseras och generera information som bygger vidare på arbetet där Chalmers studenter kan fortsätta att analysera språngkurvan.

– Det ligger helt i Gothenburg Horse Shows intresse att vara med och stötta utvecklingen för en mer hållbar häst genom tekniska innovationer, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Projektet Chalmershindret drivs av studenter på Chalmers. Syftet med projektet är att bygga mätsystem med hästens välfärd, välmående och välbefinnande i centrum. Tidigare år har man mätt hur långt ifrån hindret som hästen hoppar av samt hur högt hästarna hoppar över hindret.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden