Här är 17 intressanta citat med råd, tankar och åsikter från deltagare i paneldebatten kring dressyravel under Avelschampionatet, som inte rymdes i referatet i senaste numret av Ridsport!
Smått och gott från paneldebatten på Flyinge
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
”Svenska hästar kunde se lite smartare ut! Snygg och smart säljer – även om de inte rör sig så bra. Sen är det självklart inte målet, men ta med er det.”
Minna Telde om vad uppfödarna ska tänka på i sin avel.
• Ridbarheten
• Temperamentet, mindre spända
• Elegantare
• Bättre frambensrörelser
• Större
Kerstin Andrés topp 5 över vad som förbättrats hos svenskfödda dressyrhästar de senaste åren.
”Valegro är elektrisk men avslappnad.”
Kerstin André om exempel på häst som har både och.
”Hästens proportioner har statistiskt visat sig ha störst exteriör betydelse för hur länge den tävlas. Både ovanligt små och ovanligt stora hästar skadas oftare än genomsnittshästen.”
Emma Thorén Hellsten
”I dag söker vi hästar som vill göra jobbet. De får inte säga nej tack, inte i dag.”
Bo Jenå om vilka egenskaper tävlingshästen måste ha.
”Från början sa man att Jazz var skit. Men det var för att man släppte ut avkommorna på bete och tog in dem som 3-åringar. Då blev det mycket fajt och mycket skador. Nu har vi lärt oss att man måste börja med dem som föl och hantera dem mycket. Lite spooky är alla Jazz-hästar, och det kan göra dem svåra för amatörer, men som GP-hästproducent är han outstanding.”
Frenk Jespers om Jazz.
”Ryttaren ingår inte när du avlar.”
Lena Nyström om vikten av att en uppfödning hamnar hos en bra ryttare.
”Prata mer öppet om vad olika hingstar ger till sina avkommor.”
Minna Telde om vikten av att dela med sig av information och erfarenheter.
”Vi måste avla det domarna vill ha. Därför måste uppfödare arbeta ihop med domare och ryttare. Utvecklingen gör att kraven ständigt förändras. Tidigare var det bara vilken häst som hade bäst ökad trav som gällde i vår Pavo Cup, alla tränade och avlade för det. Nu är reglerna ändrade så att vi vill se samling också, då ändras kraven.”
Frenk Jespers om vikten av samarbete.
”Att avla med hingstar som inte visats under ryttare är att köpa grisen i säcken. Ridbarheten är oerhört viktig! De kan trava utav helvete vid hand men se helt annorlunda ut under ryttare.”
Lena Nyström om utländska hingstpremieringar utan ridprov.
”Många av dem som går bra på unghäst-VM går hela vägen. Exempel är Deja, Pari Magi, Hermes, Santana, Bocelli, Larina Höm, Totilas!, Painted Black, Damon Hill, Maistic och Rubinrot. Vi kan därför inte säga att de hästar vi sett här inte kommer att bli bra internationella tävlingshästar.”
Bo Jenå om andelen unghästar som går hela vägen från championat till Grand Prix.
”Det är skillnad på om en häst är dum eller om den bara är så energisk och älskar livet. Vi vill inte ha dem som bara vill bli av med dig ur sadeln och ge dig fingret. Vi vill ha dem som vill arbeta så mycket att de inte riktigt kan hålla sig samman.”
Minna Telde om skillnaden mellan en dum och energisk häst.
”Gör avtal med uppfödaren om du inte har råd att köpa hästen.”
Minna om hur man kan lösa det ekonomiska kring en riktigt bra häst.
”Ett par riktigt bra hästar hos riktigt bra ryttare kommer att fungera som flaggskepp för din avel. Därför är det en god investering att göra en deal med en bra ryttare. Om den inte skulle gå hela vägen kan ni så småningom sälja en välutbildad häst och ofta få bra med pengar.”
Lena Nyström om att dela sina uppfödningar med ryttare.
• Jazz
• Vivaldi
• Gribaldi
• Krack C
• Lord Leatherdale
Frenk Jespers topp 5-lista över holländska hingstar som lämnar avkommor byggda i uppförsbacke, något han tycker svenska uppfödare ska rikta in sig mer på.
”Vi måste förändra bedömningen av skritten. En 10:a måste vara en 10:a.”
Ulrika Jacobs om att en 10 för skritt hos en unghäst oftast innebär att den blir svår att samla i de högre klasserna.
”Diskussionen om vilken skritt som är bäst får vi ta med oss och fortsätta föra med våra domare under deras repetitionskurser. Det är tydligt att vi inte dömer direkt i samklang med sporten. Vi får också se över valet av skritt hos hingstar som vi godkänner. Ett steg i rätt riktning är att vi i år har valt att ha både sport- och avelsdomare i gångartsfinalerna.”
Karl-Henrik Heimdahl om vad han ska göra med kritiken från sporten mot den skritt som premieras hos unghästarna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på