SmittaSmittsam livmoderinflammation har konstaterats bland islandshästar i Sverige. Kraftiga åtgärder sätts nu in för att stoppa smittan.
Smittsam könssjukdom bland hästar i Skåne
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I september 2024 har bakterien som orsakar smittsam livmoderinflammation, CEM (contagious equine metritis), bekräftats på islandshästar i Skåne, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Sjukdomen kan leda till nedsatt fruktsamhet hos ston och spridas utan tydliga symtom. Tidigare fall i Sverige har varit kopplade till importerade hästar från bland annat Danmark och Tyskland.
SVA rekommenderar nu provtagning av hästar som används för naturlig betäckning. Ökad övervakning planeras inför avelssäsongen 2025 för att förebygga spridning.
Stort utbrott i Danmark
Under de senaste åren har Danmark haft det största CEM-utbrottet i Europa, med 106 smittade islandshästar år 2020. Det var det största utbrottet på över tio år, och provtagningar visade att tre nya bakterietyper låg bakom smittan. Sedan dess har Danmark infört ett omfattande provtagningsprogram som gäller till 2026, med krav på tester för hingstar och ston som används i avel.
Läs mer om CEM-utbrottet i Danmark här
Upptäcktes i rutinkontroll
Smittan identifierades först hos ett sto. Stoet provtogs enligt rutin inför betäckning med en danskstationerad hingst. I Danmark rekommenderar man sedan en tid tillbaka CEM-test på alla ston som ska betäckas och många danska hingsthållare kräver CEM-test hos de ston som ska betäckas.
– Stoet som smittan påträffades i först har ingen direkt koppling till hästar i andra länder, har inte varit på betäckning eller stått i annat land. Därför misstänker vi nu att det handlar om en inhemsk smitta. Än så länge har vi inte kunnat påvisa var smittan kommer ifrån, säger Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel till Ridsport Island.
Fler hästar är smittade
Flera hästar har provtagits på den berörda gården och visat sig vara smittade.
– Bland annat några unghingstar som aldrig betäckt som visat sig positiva. De har bara gått i en hingstflock tillsammans, säger Heimir Gunnarsson som berättar att man i samband med det danska utbrottet av smittan konstaterade att CEM inte enbart smittar via betäckningar utan är en kontaktsmitta.
Flera åtgärder diskuteras
Smittan på gården i Skåne upptäcktes i början av september och sedan dess har SIF Avel suttit i flera möten tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt och Hästnäringens nationella stiftelses smittskyddsgrupp.
– Innan man drar förhastade slutsatser behöver vi veta hur utspritt det här är. Om det visar sig bara vara på den här enskilda gården eller om det är mer utbrett. Vi har diskuterat alla möjliga scenarion. Fördelen är att utbrottet i Danmark var före och vi kan dra lärdom av vad de gjort, vad som fungerat och inte, säger Heimir Gunnarsson och berättar att SIF Avel kommer ta beslut utifrån SVA:s rekommendationer.
– Om vi målar upp den svartaste bilden, då innebär det krav på CEM-test på samtliga hingstar och samtliga ston som ska betäckas. Vi hoppas att vi inte behöver komma dit.
Ridsport söker Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.
Läs mer på Ridsport Island : Okänd källa bakom smittan i Skåne
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på