Världen
26 oktober 17:20

”Söker inte vård om inte något hänger löst”

SkaderiskerRisken för skador relaterade till hästar och ridning är kraftigt underskattad. Detta enligt en ny studie med syfte att få fler att använda skyddsutrustning.

”Söker inte vård om inte något hänger löst”
Hjärnskakningar drabbar män och kvinnor på olika sätt, men den mesta kunskapen baseras på mäns skador. Arkivbild: Roland Thunholm

Amerikanska forskare har undersökt omfattningen av hästrelaterade skador mellan 2007 och 2016 med sikte på hur dessa kan förebyggas. Man har även jämfört med liknande studier gällande motorcykel- och skidrelaterade skador samt fotbollsskador. En jämförelse visar dels att andelen hästrelaterade skador som kräver akutvård är högre, dels att skaderisken är underskattad. Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

Av de nära 25 000 analyserade skadorna var dryga 37 procent i bröstregionen och knappt 23 procent var huvudskador. Förhoppningen är att studien ska öka medvetandet kring behovet av att använda skyddsutrustning.
– Många av de här skadorna kan undvikas om ryttaren bär hjälm eller väst, säger traumakirurgen Jeffrey Skubic, som är en av forskarna bakom studien.

Den högre skaderisken relaterad till hästar framgår tydligt när man jämför med skidor, motorcykel och fotboll, vilket enligt Skubic inte är föreställningen bland många.
– Folk tänker vanligtvis att det är farligt att köra motorcykel, men det är en maskin som du kan kontrollera större delen av tiden. En häst har egna åsikter och du vet inte alltid vad den ska göra, säger han.

Med studien vill man också sprida kunskap kring vilken typ av skador som en avramling kan innebära. Det finns nämligen kunskapsbrister bland akutsjukvårdare när det kommer till hästrelaterade skador och risken för att de ska uppstå. Det menar den brittiska läkaren Diane Fisher, som är expert på stora trauman.
– Skälet är att de inte förstår mekanismen bakom hur vi skadar oss, säger hon i en kommentar till Horse & Hound.

– Dessutom handlar det om en grupp människor som sitter upp igen med brutna revben eller armar. De söker vård sent och först när något hänger löst. Även då kan det handla om flera dagar senare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden