Veterinärt
27 juli 2017 09:57

Sömnbrist kan ge hästar narkolepsi

I Ridsport nummer 14 finns en artikel om narkolepsi - sömnsjuka - hos hästar. Här kan du se en film om hur sjukdomen yttrar sig hos häst.

Sömnbrist kan ge hästar narkolepsi
Att få sova ostört är viktigt för hästars hälsa.

Narkolepsi har blivit uppmärksammat på humansidan som biverkning till vaccinet mot svininfluensa. Även hästar kan drabbas av narkolepsi, men av annan anledning. Den absolut övervägande delen av fallen beror på att hästen inte har fått möjlighet att sova ostört.
Hästar sover cirka fyra timmar per dygn, uppdelat på flera korta stunder som är tätare på efternatten.
Varje sovperiod är uppdelad i sömncykler om cirka en kvart och består av dåsighet, vanlig sömn och drömsömn, så kallad REM-sömn. 

Hästar har ett absolut behov av REM-sömn eftersom den hjälper dem att sortera intryck. Den kan inte kompenseras med annan sömn. För att REM-sömnen ska infinna sig måste hästen ligga ner och ha lugnt omkring sig. Den behöver en trygg omgivning, sällskap av andra hästar och en bra ströbädd.

Störningar i stallmiljön eller i hagarna samt smärta kan medföra att hästen inte vågar lägga sig och sova normalt. Till slut blir den så utmattad att den somnar stående. Benen viker sig och hästen faller omkull, för att direkt gå upp igen och vakna. 

Se filmen med en häst som har drabbats av detta nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-