Världen
27 september 2021 19:30
Ridsportplus

Sorgligt slut på Sue Dysons karriär

IfrågasattI decennier har brittiska veterinären Sue Dyson varit ett orakel inom forskning, framför allt kring ortopediska problem, men nu har hon mist sin veterinärlegitimation på grund av ett förfalskat intyg. Hennes förklaring är ”tillfällig mental dimma”.

Sorgligt slut på Sue Dysons karriär
Sue Dyson är en brittisk hästveterinär och forskare som har publicerat närmare 400 vetenskapliga artiklar om hältor och bilddiagnostik och skrivit flera standardverk om hälta hos sporthästar. Invald i Equine Research Hall of Fame 2016. Sue Dyson har skrivit en mängd vetenskapliga artiklar. Ett urval är: • Pain face. • Smärtpåverkan hos fälttävlanshästar under 5* tredagarstävling. • Sambandet mellan exteriör och hälta. • Ryggsmärta orsakad av för tunga ryttare. • Hur sadeln påverkar hästen. • Hur en glidande sadel kan indikera hälta. Foto: Sue Dyson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att fuska är det fulaste en forskare kan göra. Nu är det inte resultatet i sig som Sue Dyson har ändrat eller laborerat med, utan tillståndet till en studie. Allt går tillbaka till 2018, då en studie som dr Dyson genomfört, Influence of rider: horse body weight ratios on equine welfare and performance – a pilot study, skulle granskas inför publicering i Journal of Veterinary Behaviour: Clinical Applications and Research.

Påhittad tjänsteman

När granskaren begärde in det etiska godkännandet för användande av djur i en vetenskaplig studie, började en mailkonversation som slutade med att dr Dyson skickade ett brev från en dr Butler, verksam vid etiska prövningsnämnden, som sade att ett sådant godkännande inte behövdes. Hon uppgav även att dr Butler hade hjälpt henne med upplägget av projektet.

En närmare undersökning visade dock att någon dr Butler inte fanns anställd inom prövningsnämnden och heller inte existerade.

– Jag är en genomärlig person och håller med om att brevet är oärligt.

Sue Dyson

När Sue Dyson blev inkallad inför brittiska veterinärförbundets disciplinnämnd i somras, förklarade hon att hon inte hade något minne av att ha skrivit och skickat detta brev. Hon berättade också att hon vid den tiden befann sig under mycket hård psykisk press, med sviktande ekonomi för Animal Health Trust där hon innehade en chefsposition (kliniken fick stängas sista december 2018 på grund av bristande finansiering), personliga problem och ständig stress över personalsituationen på AHT.

Fakta

Ikon i veterinärkretsar

Sue Dyson är ett av de mest välrenommerade namnen inom veterinärmedicin. Hon har publicerat flera hundra vetenskapliga artiklar om hältor och bilddiagnostik och skrivit flera standardverk om hälta hos sporthästar.

Hon har hållit föreläsningar över hela världen och hedrats med en rad utmärkelser, som att bli invald i Equine Research Hall of Fame 2016.

Under flera år var hon chefveterinär vid ortopedkliniken på Animal Health Trust i Newmarket.

– Jag är en genomärlig person och håller med om att brevet är oärligt. Mitt normala, logiska och rationella jag som strikt följer regelboken verkade tillfälligt ha försvunnit. Men eftersom jag inte kan minnas att jag någonsin skrivit det, kan jag inte säga att jag handlat oärligt, sade hon bland annat när hon skulle förklara sig och hänvisade till att det var helt olikt henne som person och att hänsyn borde tas till att hon inte var sig själv vid tillfället.

Olämpligt uppträdande

En lång rad kollegor vittnade till Sue Dysons förmån och intygade hennes höga integritet. Men disciplinnämnden menade att dr Dyson redan när de första frågorna kring studiens publicering dök upp kunde svarat ärligt och att hon därmed handlat uppsåtligt, även om hon inte kan minnas det.

Även med hänsyn tagen till dr Dysons internationella karriär med en rad framstående forskningsinsatser fann disciplinnämnden att hon i detta fall agerat mot veterinärförbundets policy. Sue Dyson mister därmed sin veterinärlegitimation.

Nämnden underströk att det var viktigt att sända ett klart budskap om att detta uppträdande är helt olämpligt och inte kan tolereras.

Hela affären har orsakat ett smärre jordskalv i veterinära kretsar och referaten kring den inleds med meningar som ”Vi är mycket ledsna över resultatet av detta disciplinära ärende. Det markerar ett mycket sorgligt slut på en fantastisk karriär.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden