Ridsport Play, Sverige
21 oktober 2022 18:37
Ridsportplus

Spadtag för skola som vill bli nationellt hästcentrum

StorsatsningNu är spaden satt i jorden för ett 230-miljonersbygge utanför Skara i Västergötland. Visionen är att det ska bli ett nationellt centrum för hästutbildning i Sverige.

Spadtag för skola som vill bli nationellt hästcentrum
Susanna Cassberg, Ulf Eriksson, Yvonne Kjell och Niklas Skagerstam tog det första spadtaget till det nya bygget på Axevalla. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i dag har Västra Götalandsregionen lagt alla sina hästinriktade gymnasieutbildningar på Axevallatravet mellan Skara och Skövde.  Det finns inriktningar för såväl ridsport som travsport och island. Men skolan hyr in sig i travets lokaler och det saknas möjligheter att växa. Därför har planerna sedan flera år varit att bygga en egen anläggning med undervisningslokaler och stallar.

På fredagen kunde det första spadtaget tas till bygget, som kommer att kosta minst 227 miljoner kronor och stå färdigt under våren eller sommaren 2024.

Kapacitet för närmare 200 elever

− I dag har vi ett drygt 90-tal elever på gymnasieutbildningarna, och när bygget är klart har vi kapacitet för det dubbla, 190 elever, sade Ulf Eriksson, ordförande i regionens naturbruksstyrelse, i samband med spadtaget.

− Vi vet att det finns ett intresse för den här typen av utbildning, och de som gått utbildningen är efterfrågade på arbetsmarknaden. Vår vision med den här satsningen är att Axevalla Hästcentrum ska bli ett nationellt centrum för hästutbildningar i Sverige, fortsatte han.

Niclas Dahlqvist Vid Modellen An Klar
Niclas Dahlqvist visar en modell av den nya anläggningen. Foto: Anna Nyberg

Det är inte bara gymnasieeleverna som kommer att använda den nya anläggningen, utan även eleverna på yrkesutbildningarna till hovslagare och verksamhetsledare inom hästnäringen, liksom andra hästrelaterade utbildningar som redan ges i Skara.

Modern teknik kommer att användas på den nya anläggningen. Skolhästarna ska i stor utsträckning hållas i lösdrift, och utfodras på foderbord med hjälp av foderrobotar.
− För att hästar ska må bra ska de ha tillgång till mat 16 timmar om dygnet, och vi håller nu på att prova ut grovfoderblandningar som vi kan ge till hästarna utan att riskera att de blir för tjocka, säger Niclas Dahlqvist, vice rektor för Axevalla Hästcentrum.

 

Anläggningen ska också driva arbetet kring innovationer inom horse tech, bland annat i samarbete med Chalmers.

Det är byggföretaget Novab som fått i uppdrag att bygga anläggningen. Företaget har tidigare byggt bland annat ridanläggningen i Nyköping och ansvarade för ombyggnationen hos Djursholms Ridklubb. Företaget har också fått i uppdrag att bygga om hos Örebro Fältrittklubb på Karlslund.
− Det finns fördelar med att bygga något helt nytt, i stället för att bygga om befintliga lokaler, och sett rent ekonomiskt är detta det största projektet vi haft hittills, säger Niklas Skagerstam, projektledare på Novab.

Niklas Skagerstam Novab Foto An Klar
Niklas Skagerstam från byggföretaget Novab. Foto: Anna Nyberg

Västergötland är ett av de mest hästtäta områdena i Sverige, och den som kan sin historia vet att just Axevalla på 1980-talet var på förslag att få Sveriges tredje riksanläggning för hästsport, den som sedan förlades till Wången.

Därför finns det ett stort symbolvärde i att Västra Götalandsregionen nu bygger ett hästcentrum just på den platsen.

Biträdande rektor Niclas Dahlqvist ser framför sig en utbildningsverksamhet som pågår året runt, inte bara med dagens gymnasie- och vuxenutbildningar.
− Vi hoppas kunna ha sommarverksamhet med kurser, och att olika vidareutbildningar kan förläggas hit.

Se visualiseringen av den blivande anläggningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden