Sverige
13 december 2020 19:39
Ridsportplus

”Speldjävulen har ingen plats i ridsporten”

Spel på ridsport"Jag tycker det är helt fel att vi ska syssla med spel i en ideell förening, där så många av medlemmarna är ungdomar", säger hoppdomaren Claes Hedenman. I en motion till Svenska Ridsportförbundets stämma 2021 vill han att förbundet genast avbryter allt spelande i samband med tävling. Ridsport har även pratat med GHS-generalen Tomas Torgersen.

”Speldjävulen har ingen plats i ridsporten”
Jörgen Larsson blev tvåa i ATG Riders League-finalen 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Claes Hedenman är A-domare och överdomare i hoppning. Han är en välkänd profil inom ridsporten och ligger bland annat bakom Champion of the Youngsters. Inför förbundsstämman 2021 har han lämnat in en motion där han föreslår att möjligheten till spel på hästar på tävlingar som drivs av Svenska Ridsportförbundet och dess medlemsföreningar genast ska tas bort.

”Speldjävulen är ett av de stora problemen som har dykt upp under senare år”, inleder Claes Hedenman sin motion. Något som han känt sig nödgad att agera på.
– Jag tycker att det är helt fel att vi ska syssla med spel i en ideell förening där så många av medlemmarna är ungdomar. Det är något vi får mer och mer problem med i samhället, och som med allt annat, lär man sig det i unga år så blir det inget bra. Jag tycker helt enkelt inte att vårt förbund ska uppmuntra till spel.

Han säger sig inte vara emot spelande i allmänhet, även om han inte är ett fan av att spela.
– Samarbetet som Svenska Ridsportförbundet och ATG har haft i många år med sponsring och talangsatsningar har varit framgångsrikt och väldigt bra. Det har pumpats in massor av pengar via spel, men det är inte samma sak som att uppmana till spel i en ideell ungdomsförening, säger Claes Hedenman.

– Spelat har man gjort sedan urminnes tider, men vårt förbund är en ideell organisation och ska inte syssla med spel och dobbel. Lika lite som vi får servera sprit ska vi uppmuntra ungdomar till att spela.

Ridsport, Hoppning
Claes Hedenman på förbundsstämman 2017. Foto: Roland Thunholm

Att det är individens eget ansvar, så länge hon eller han har uppnått spelmyndig ålder, är inte ett ovanligt argument. Men det biter inte på Claes Hedenman.
– Allt är ju individens ansvar, både att inte knarka och att låta bli spel. Det finns ju oändligt med spel och vi kan inte hindra någon från att spela. Men vi behöver inte uppmuntra till det.

Vad tror du om reaktionerna på ditt förslag?
– Jag tror att folk kommer bli förbannade, eftersom pengar styr väldigt mycket. Tävlingsfolket lär inte gilla det. Men jag tycker att man ska tänka till lite, det här handlar om våra ungdomar.

Spel på hoppning blev möjligt i och med att ATG Riders League lanserades 2019. Totalt tillfördes enligt uppgift svensk hoppsport över en miljon kronor i prispengar och arrangörsbidrag i fjol, och satsningen var planerad att fortsätta 2020.

Under hösten skickade förbundet ut ett pressmeddelande om att dubbla prispengar och en internationell startplats står på spel när hoppserien ATG Riders League för första gången får en stor finalomgång under Gothenburg Horse Show.

Ridsport har frågat GHS-generalen Tomas Torgersen om hans syn på ridsport och spel.
– Jag har uppmuntrat ATG till att sätta igång spel på ridsport, det är min syn på det. Spel finns ju i samhället – och om det kan hjälpa sporten och ungdomssporten att bli starkare, kanske det inte är så mycket att moralisera över.

Här kan du läsa hela motionen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden