Sportnytt
4 april 10:03
Ridsportplus

Spöförbud vid vägran och dyrare tidsfel föreslås i nya TR

TR på remissTävlingsåret 2023 kan medföra en del förändringar om förslagen i TR går igenom. Bland annat föreslås att antalet starter för en häst i hoppning begränsas, och att spö inte får användas vid vägran. Fram till 29 april är remisstiden öppen.

Spöförbud vid vägran och dyrare tidsfel föreslås i nya TR
Ändringsförslagen i hoppningens TR är många inför 2023. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästvälfärden lyfts fram ytterligare en bit i förslaget till nästa års tävlingsreglemente för ridsporten. Bland annat föreslås att spöet aldrig får användas i samband med olydnad, och att hopphästar på meeting inte får starta två gånger per dag alla dagar som nu.

I stället föreslås max tre starter på en tvådagarstävling, max tre gånger eller en gång om dagen på ett meeting som varar tre eller fyra dagar, samt en start per dag under ett längre meeting, och totat 12 starter under en 30-dagarsperiod.

Kan starta två gånger i samma klass

På en endagarstävling handlar det fortfarande om två starter, och nytt är förslaget att dessa båda starter kan göras i samma klass, en i avdelning A och en i avdelning B, under förutsättning att avdelning B går efter avdelning A.

När det gäller nosgrimmor heter det i dag att det är en rekommendation att det ska vara minst 1,5 cm mellan nosrygg och rem. Nu tas ordet ”rekommendation” bort.

I det nya förslaget står också att straff ska kunna utdelas vid otillåten hantering av häst på träning, inte bara på tävling. Den formuleringen är dock på remiss hos förbundets disciplinnämnd.

Nya bud om tidsfel

I hoppning föreslås att hästar som tävlar i 1.05 och lägre inte ska tävla mot klockan på samma sätt som i dag. Tempo och maxtid byts ut mot en tillåten tid, precis som det redan är i ponnyklasser upp till Lätt C+.

Därmed kan man inte få tidsfel i dessa klasser. På högre nivå blir tidsfelen däremot mer kostsamma. Svenska Ridsportförbundets TR-förslag innebär att Sverige följer FEI-reglerna där varje sekund över maxtiden i hoppning ger ett fel från och med i år.

I dag gäller ett tidsfel per fyra sekunder i grundomgångar och i hoppning med bedömning två faser.

Två eller tre olydnader

I senaste TR ändrades reglerna så att uteslutning blir följden redan vid andra olydnaden eller vägran på alla nivåer. Tidigare var det uteslutning vid tredje olydnaden upp till 1,15/Lätt B+. God hästvälfärd var argumentet bakom att skärpa regelverket, eftersom en häst som gör två stopp inte anses förberedd för tävling.

Men även de ryttare som får ett stopp, och som i ett senare skede på banan väljer att göra en volt för att få en bättre anridning, blir uteslutna med 2021 års regler, och i remissrundan i fjol var det många som ville återgå till tre olydnader i alla fall upp till 1,00 m/Lätt C.

Men beskedet från förslagsgruppen är att det är för tidigt att utvärdera redan, och därför finns uteslutning efter andra olydnaden med även i 2023 års TR, enligt förslaget.

Hårdare regler vid vaccinationsmissar

En häst som vid kontroll har en ogiltig vaccinationshistorik måste omedelbart lämna tävlingsplatsen, är ett nytt förslag. I texten om vaccinationer förtydligas också att startkarensen på sju dagar gäller alla vaccinationer, detta bland annat eftersom kvarkavaccinet snart väntas finnas tillgängligt.

Övriga förändringar som föreslås

  • Vid ponnyklasser på 3* tävling och ska anmälningsavgiften betalas tillbaka till placerade. Det räcker alltså inte bara med hederspris.
  • Vid unghästklasser i dressyr bör arrangören tillhandahålla anvisad longeringsplats.
  • Nya skrivningar och vissa förändringar av kvalregler i dressyr.
  • Hinder på framhoppningsbanan begränsas till klassens maxhöjd och maxlängd.

Ridsport har enbart tittat på förslag till ändringar i del I, gemensamma bestämmelser, del II dressyr och del III hoppning.

Alla förslag finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida
Förbundet tar emot synpunkter fram till och med den 29 april.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden