Avelsnyheter
27 mars 2017 23:36

Springbank II VH bäst vid DWB:s 14-dagarsprov

Med lysande betyg rakt igenom blev SWB-hingsten Springbank II VH bästa hingst vid det danska 14-dagarstestet. Uppfödaren och delägaren Tobias Hansson berättar om det unika resultatet för Ridsport.

Springbank II VH bäst vid DWB:s 14-dagarsprov
Springbank II vid DWB:s hingstekåring med sin visare, ägarna Tina Hennix, Tobias Hansson, Andreas Helgstrand samt DWB:s ordförande Jan Pedersen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Efter den danska hingstekåringen i Herning för två veckor sedan, har det varit fortsatta tester för hingstarna. Först ett 10-dagarstest observationstest, där Springbank II VH (SWB, hingst f-14 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Helgstrand Dressage A/S och Tina Hennix) blev klar för sitt ettåriga godkännande i DWB.
– Han gjorde utmärkt ifrån sig och vi fick med fina, skriftliga omdömen när vi var där i torsdags, säger delägaren Tobias Hansson, Västra Hoby Stuteri, till Ridsport.

Därefter erbjuder DWB ytterligare fyra dagars test för de hingstägare som vill att deras hingstar ska få verka i avel internationellt. En hingst som gått det danska 14-dagarsprovet kan till exempel användas på ett-sto-licens hos SWB. Det blev 16 DWB-godkända och tre premierade i tyska förbund slutförde provet. Bäst bland gångartshingstarna blev Springbank II, med 9:or rakt igenom på gångarterna och från både tränings- och testryttare.

Tobias Hansson har fött upp Springbank II och är fortfarande delägare i honom tillsammans med Helgstrand Dressage och Tina Hennix. Tobias är strålande glad över resultatet, och berättar att han tror mycket på den internationella marknaden med det intressanta blod som Springbank har.
– Han har mycket Donnerhall i sig och även Rohdiamant på båda sidorna, men sedan har han också lite svenskt blod i sig vilket gör honom lite unik.
– Det är ganska häftigt att en liten svensk häst kan glänsa bland alla de här internationella stjärnorna, säger Tobias stolt.
– Det är liksom vinnare från höstens visningar bland de dyraste och mest lovande hästarna, som är inköpta i Tyskland och andra förbund, som har gått tillsammans med vår lilla svenskhäst, fortsätter Tobias med ett skratt, och säger även att det är stoägarna i Danmark och Tyskland som de kommer att rikta in sig på.

Springbank II är en väldigt speciell häst för Tobias Hansson. Han är familjeuppfödd i flera generationer, och modern De la Reinne VH är en helsyster till hingsten Dalwhinnie 1180. De la Reinne är elitpremierad och har lämnat en lång rad fina avkommor där ett helt prälband fått mycket höga poäng vid 3-årstest. På avkommelistan finns förutom den förste Springbank VH även hingsten Oban VH.


Tina Hennix och Tobias Hansson med Springbank II med Joao Moreira på ryggen. Foto: Kim C Lundin.

Men det är inte bara hästamningen och prestationen som Tobias gillar med Springbank. Han lovordar hingsten på alla plan.
– Han har en så otroligt hög lägstanivå, han bara levererar, säger Tobias Hansson.
– Han är så sund och klok i huvudet – alla ryttare som hoppar upp på honom älskar honom, det är få 3-åringar som man kan göra det på.
Tobias tillägger också att hela Helgstrands team lagt ned ett enormt arbete med Springbank sedan de tog över honom i november.
– Hemma hos mig har han fått växa upp och succesivt fått komma in i jobbet, och därefter har de gjort en superfin finish och verkligen matchat honom optimalt.

Nu stundar ett nytt liv som avelshingst för Springbank II. Först och främst ska han börja lära sig hoppa på bocken.
– Det har vi sparat honom från för han har haft ett väldigt tufft schema, säger Tobias.
Därefter blir det hingstvisningar för Springbank. Om han är fräsch kommer han till Helsingborg på lördag till Lövstas hingstvisning, och sedan ska han framförallt till Helgstrands egen hingstvisning den 8 april.

Ytterligare en hingst med svensk anknytning visades vid 14-dagarsprovet. Kannando Hästak (DWB, hingst f-2014 e Kannan-Camargue, uppf Henrik Hansen och HP Horses) som köptes av Hästak vid auktionen i Herning blev näst bästa hopphingst med bland annat 8/8,5 i hoppning och 8,0 för galopp. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden