Sverige
15 januari 2022 09:25
Ridsportplus

Tidigare stallchef åtalas för flera djurskyddsbrott

BrottEn före detta stallchef i södra Sverige åtalas nu för flera brott med relation till djurskydd, bland annat djurplågeri. Enligt åklagaren har både hästar och hundar utsatts, bland annat på stallchefens arbetsplats.

Tidigare stallchef åtalas för flera djurskyddsbrott
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Irina Shatilova

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Enligt åtalet menar åklagaren att stallchefen har gjort sig skyldig till djurplågeri vid ett tillfälle och brott mot djurskyddslagen vid tre tillfällen. Polisanmälan om brotten gjordes i september 2021.

Två av brotten mot djurskyddslagen som stallchefen är misstänkt för handlar om hästar. Åklagaren anser att stallchefen vid minst två tillfällen på sin arbetsplats ha ”piskat sin häst med spö på ett sätt som inte varit motiverat i drivnings- eller tillrättvisande syfte”.

Enligt åtalet ska stallchefen också vid ett tillfälle ”upprepade gånger slagit och sparkat sin häst på ett sätt som inte varit motiverat i drivningssyfte”. Även detta skedde på stallchefens arbetsplats.

Sparkade med stålhätta

Åtalet om djurplågeri handlar om stallchefens dåvarande valp. Åklagaren menar att stallchefen har ”lyft hundvalpen i kopplet, släpat hundvalpen efter sig samt upprepade gånger sparkat hundvalpen på kroppen med stålskodda skor”.

Den fjärde åtalsunkten gäller även den stallchefens hund och att stallchefen ska ha tryckt ner den mot marken, nypt den och pressat ihop hundens öron så att lidande eller obehag uppstått.

De misstänkta brotten mot hundar har inte skett på stallchefens arbetsplats.

Brotten ska, enligt åklagaren, ha begåtts mellan november 2019 och maj 2021.

Det finns vittnen till händelserna.

Fått erinran

I åtalet lyfts även att stallchefen fick en erinran av den aktuella arbetsgivaren redan i början av 2020 på grund av sin hantering av djur. Erinran handlade bland annat om stallchefens bruk av spö i bestraffningssyfte.

Stallchefen arbetar inte längre på den anläggning där de misstänkta brotten mot hästar ska ha begåtts och nekar till alla anklagelser.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden