Veterinärt
23 september 2020 11:42
Ridsportplus

Stärk hästen med balanskuddar

RehabiliteringKan ett par skumgummikuddar verkligen vara en hjälp att bygga upp en hästkropp på flera hundra kilo? "Absolut, men som ett komplement", säger Cajsa Ericson, 
legitimerad och godkänd djursjukgymnast.

Stärk hästen med balanskuddar
Kan balanskuddar till människor även fungera för hästar som är under rehab? Fysioterapeuten Cajsa Ericson förklarar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På klinikgången står fuxstoet Indra (SWB f-03 e Uttini-Maraton, uppf Marianne Ernborger, äg Martina Berg-Cardelli) och tittar fundersamt på de blå kuddarna som placerats under hennes framhovar.

Cajsa Ericson, som är sjukgymnast för både människor och djur, har i över tio års tid använt sig av balanskuddar för att stabilitetsträna och rehabilitera hästar efter skador.
– Idéen kom från humansidan, som det ofta gör. Hur rehabiliteras människor efter en knä- eller vristskada? Jo, med stabilitetsträning, ofta på en balansplatta men även på såna här kuddar. Stabilitetsträning är en viktig del i rehaben efter till exempel en senskada, berättar Cajsa Ericson.

Fuxstoet Indra har funnit sig till ro på de blå kuddarna under framhovarna och nu får hon testa några enkla övningar.

Balanskuddar_11
Man kan träna genom att låta hästen stå med bara frambenen, bara bakbenen eller alla fyra ben på 
kuddarna. ”Kan man lära en häst att stå med hovarna i hinkar, kan man lära den det här också”, säger Cajsa Ericson. Foto: Sandra Norin Johansson

Cajsa Ericson vägleder Indra med hjälp av lite hästmüsli. Hon får stoet att sträcka sin hals åt sidan. Korta sekvenser, för att sedan återgå till utgångsläget. Indras muskler kring bogpartiet skakar, det syns att hennes kropp arbetar.
– Det finns ingen forskning kring hur balanskuddarna påverkar muskulaturen hos häst. Men det finns desto mer forskning på människor och den visar på positiva effekter.
– En sån här lågintensiv träning är normalt inte skadlig för hästen. All träning är bra träning, säger Cajsa Ericson och nickar menande mot Indras muskler.

Balanskuddar_05
Hovarna på balanskuddar. Foto: Sandra Norin Johansson

För vilka hästar passar stabilitetsträning på balanskuddar?
– Som med alla hjälpmedel tycker jag först och främst att du som hästägare ska fråga dig varför du ska använda det. Vad är det för syfte? Att säga att ”min häst är svag i höger bak” och sen ställa den på ett par balanskuddar är inget jag rekommenderar. Som hästägare ska du i första hand ställa dig frågan ”varför är min häst svagare i höger bak?” Svaghet eller instabilitet kan bero på skador i hästens leder eller mjukdelar och bör kollas upp av veterinär så hästen får den eventuella behandling den behöver i första hand — innan vi sätter i gång med riktad och funktionell träning, säger Cajsa Ericson.

Det är ingen quick fix.

Hon rekommenderar heller inte att man ställer en nyopererad häst med boxvila på de vingliga kuddarna.
– Däremot är det bra träning att komma i gång med när hästen fått börja gå promenader och som komplement till annan träning. Balanskuddarna är ingen quick fix.

Balanskuddar_20
Cajsa Ericson om balanskuddarna:
– Jag letade länge innan jag hittade en sort som fungerade för häst, dels som klarar tyngden men också slitaget. Man kan köpa balanskuddar gjorda för häst men de är onödigt dyra. Jag har därför provat mig fram och hittat några som är gjorda för människor och bara kostar några hundra kronor styck. De håller kanske inte i en evighet men är bra kvalité med tanke på priset. Foto: Sandra Norin Johansson

Att stabilitetsträna på skumgummikuddar kan också användas till hästar i full träningskondition.
– Jag tycker absolut att balanskuddarna kan användas som friskvård till hästar. Ska man stå och borsta kan ju hästen lika gärna stå på ett par balanskuddar som på stallgolvet, säger Cajsa Ericson.

Fakta

Cajsa Ericson

Balanskuddar_19
Cajsa Ericson Foto: Sandra Nordin Johansson

Bakgrund som sjukgymnast på humansidan. Masterexamen i veterinär fysioterapi på University of Liverpool. Diplomerad massör och har gått ”rehabilitering för smådjur” steg ett och två på European School of Advanced Veterinary Science i Luxemburg & Wien.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden