Sverige
18 december 2019 12:44

Starka hästhistorier i ny realityserie

RealityserieNya realityserien "Tro, hopp och hästar" är sprungen ur projektet Gilla häst och har premiär i julhelgen. Fokus är fyra unga människor inom trav- och galoppsporten. Bland annat får tittarna möta rullstolsburna travkusken Matilda Persson och galopptränaren Julian McLaren som levt med psykisk ohälsa på nära håll.

Starka hästhistorier i ny realityserie
Matilda Persson inspirerar som Sveriges enda rullstolsburna travkusk. Foto: Gilla häst

Projektet Gilla häst föddes via ATG, spelbolaget som ägs av trav- och galoppsporten, för fem år sedan med syfte att sprida och stärka hästens roll i samhället. Hästnäringens nationella stiftelse kom sedermera in i bilden och satsningen har nu bland annat mynnat ut i realityserien ”Tro, hopp och hästar”.

I realityserien får tittarna träffa fyra unga människor med koppling till travet och galoppsporten, som har fått filma sin vardag. Genom serien vill Gilla häst lyfta de välgörande krafter som finns i relationen mellan häst och människa.

– Syftet är att få fler att förstå hur hästen bidrar positivt till samhället och sprida budskapet i vidare cirklar, inte minst utanför den redan frälsta hästsfären, säger Karolina Lagerlund som är vd för Hästnäringens nationella stiftelse som står bakom och finansierar satsningen Gilla häst.

Led av psykisk ohälsa

Det är fyra personliga och starka historier som rullas upp i första säsongen. Tittarna får möta travkusken och uppfödaren Rebecca Dahlén, som hävdar att hon har hästarna att tacka för allt.

Hr_julian_img_9980 2
Julian McLaren har funnit tröst hos hästarna. Foto: Gilla häst

Man får också möta Simon Wall, en ung travhästuppfödare från Bollnäs som har jobbat sig upp och har en mycket framgångsrik travhäst i Silver Jossan.
– Jag kommer själv från ridsporten och blev överraskad av hur mycket Simon ridtränar sina travhästar. Bland annat rider han mycket i vatten för att de ska bli starkare, berättar redaktören Ebba Zettergren, Gilla häst.

Nästa historia kommer från galopptränaren Julian McLaren, som även arbetar som programledare i travsändningarna och vars sambo led av psykisk ohälsa – och slutligen får man träffa travprofilen Matilda Persson som är den enda kusk i Sverige som är rullstolsburen.

Förhoppningen är att serien på sikt ska kunna fyllas på med fler historier, även från ridsporten.

”Tro, hopp och hästar” börjar sändas på Youtube och gillahast.se den 26 december.

Här kan du se trailern till ”Tro, hopp och hästar”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden