Sportnytt
2 januari 2021 06:50

Startskottet har gått för nya Antidoping Sverige

Ren idrottDen 1 januari 2021 började den nya världsantidopningskoden gälla. I samband med detta har även startskottet för det nya svenska antidopningsorganet Antidoping Sverige gått.

Startskottet har gått för nya Antidoping Sverige
Sedan 1981 har det inom idrotten tagits över 100 000 dopingprov. Mindre än en procent har varit positiva. Foto: Istock/Lothar Drechsel

Med hjälp av globala antidopningsregler och harmonisering av de nationella antidopningsregelverken säkerställer världsantidopningskoden att idrottare över hela världen behandlas lika. Det är World Anti-Doping Agency, WADA, som beslutar om regelverket som förnyats i och med det nya året.

I samband med detta fattade Riksidrottsförbundets stämma i slutet av december att en fristående svensk dopningsorganisation skulle bildas med en stiftelse som paraply. Syftet är att skapa största möjliga oberoende. I och med årsskiftet är Antidoping Sverige igång med visionen att hålla idrotten fri från dopning, bland annat genom dopningskontroller, utredningsverksamhet och samverkan.

Här kan du läsa mer om Antidoping Sverige.

Fotnot: WADA hanterar humansidan medan FEI Clean Sport överser dopning av hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden