Avel
20 oktober 2021 17:05

Statistiken hjälper dig att hitta rätt i hoppaveln

AvelsstatistikHar du börjat fundera på vilken hingst du ska betäcka ditt sto med nästa år? Om du har ett sto med hoppstam, kan du ta hjälp av de råd som den belgiska sajten Hippomundo tagit fram.

Statistiken hjälper dig att hitta rätt i hoppaveln

Hippomundo har använt sin stora databas för att plocka ut de hingstar som har flest döttrar i avel. Det var avelsmatadorerna Quidam de Revel, Indoctro och Heartbreaker.

Därefter kollade man upp vilka hingstar som i kombination med dessa matadorers döttrar har givit flest avkommor som tävlat i minst 1,45-hoppning. Det visade sig variera rejält – det var  olika hingstar som passade till respektive grupp av ston. De enda hingstar som verkar ge bra resultat med alla tre blodslinjerna är Diamant de Semilly och VDL Cardento.

Alla resultat baseras på fakta registerade i Hippomundos databas. Man har använt data från äldre avkommor, så nya hingstar på väg upp i hoppaveln finns inte med i resultatet – om ett år kan rankningen se helt annorlunda ut, påpekar Hippomundo.

Quidam-d
Hingstar som givit flest 1,45-avkommor med Quidam-döttrar.

Flest avelsverksamma döttrar hade Quidam de Revel (SF, f -82 e Jalisco B-Nankin). Den hingst som lyckats producera allra flest tävlingshästar i kombination med Quidam-döttrar är Diamant de Semilly – hela 18. Tvåa är Kannan med tolv och trea är Berlin med åtta avkommor.

Avkommorna till de andra två matadorernas döttrar är spridda över fler fadershingstar. Medan Quidams döttrar fick minst tre 1,45-avkommor med tio olika hingstar, är siffran för Indoctro tolv och för Heartbreaker 14.

Indoctro-d
Hingstar som givit flest 1,45-avkommor med Indoctro-döttrar.

Klart bästa val till ett sto efter Indoctro (f -90 e Capitol I-Caletto II) verkar vara Zirroco Blue VDL, som har 13 avkommor på listan. Av dem tävlar sex på 1,60-nivå. Toulon och Cardento har fem var, Nabab de Rêve och Numero Uno har fyra.

Heartbreaker-d
Hingstar som givit flest 1,45-avkommor med Heartbreaker-döttrar.

De framgångsrika avkommorna till Heartbreakers (f -89 e Nimmerdor-Silvano) döttrar är lite mer spridda, men klart flest är efter Clinton. Bland hans 13 avkommor i minst 1,45 finns välkände Cornet Obolensky och ytterligare sex godkända avelshingstar. Berlin är far till nio av tävlingshästarna, Diamant de Semilly och Calvaro Z har båda sju.

Hela artikeln finns här.

Se även erbjudandet om gratis inloggning en månad för Ridsport-läsare.
Klicka på login, klicka på registra, fyll i dina uppgifter, bocka i rutan ”I have promo code”. Där fyller du i RID2021 och du får en månad gratis.

Hippomundo_webb

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden