Dressyr
26 oktober 2019 06:20

Stor dressyrhelg i Linköping

DressyrupplevelseI helgen är det dags för en av årets stora dressyrhändelser på Smedstad Ridsportcenter i Linköping. Sveriges dressyrelit gör upp i inte mindre än sex olika cupfinaler. Dessutom ska de sista biljetterna till finalen i Lövsta Future Challenge Dressage delas ut. En ryttare rider med brutna revben.

Stor dressyrhelg i Linköping
Linköping bjuder på en fullspäckad dressyrhelg. Foto: Roland Thunholm

Tävlingarna arrangeras av Linköpings Fältrittklubb och är redan i full gång på Smedstad Sportcenter i Linköping, som i år utökat från tre till fyra tävlingsdagar. På torsdagen smällde Emelie Nyreröd till med dubbla placeringar i FEI Intermédiaire II, vilket bådar gott inför lördagens sista kval i Lövsta Future Challenge Dressage Unga Hästar.

Totalt fyra går vidare till finalen i Friends och Emelie Nyreröd och hästen Floppy Disc delar just nu fjärdeplatsen på rankingen med Anna Svefors, som även hon startar i lördagens kval med Flawless. Mycket kan hända även för ekipagen längre ner på rankingen.

Högre koefficient

I Lövsta Future Challenge Unga Ryttare kan det också bli en hård kamp om de sista finalplatserna i Friends arena första helgen i advent. Särskilt som poängen i det femte och sista kvalet, som rids i FEI Grand Prix för Unga Ryttare 2009, fördelas med koefficient 1,5.

I helgen rids även finalerna i Live Arena & Dressage Powers tävlingar Young Rider Trophy och Grand Prix Tour. Dessutom går finalerna i Dressage Power Junior Trophy och Senior Trophy.

Minna Telde leder Grand Prix Tour efter kvalen – även om alla ekipage är ”nollade” inför finalen. Hon rider Isac i en kür baserad på musik av Queen.

– Den har 9,46 i ”degree of difficulty”, och det är riktigt svårt. Vi gör ökad galopp till piaff, passageslutor och byter på cirkel. Vi går också direkt från byten i vartannat till byten i varje, säger Minna Telde i ett pressmeddelande.

Om Minna Telde presterar på topp kan hon plocka hem segerchecken på 100 000 kronor. Bland andra ryttare till start i Grand Prix Tour märks Johanna DueBoje och Gunilla Byström.

Körde moppe på hala löv

Segervittring har även Evelina Söderström och Weihenstephaner, 21-åriga ”Weine”, i Live Arena & Dressage Power Young Rider. De vann förra året och kan dessutom skryta med tre SM-guld på raken.

Macon
Ann Hammarlund och Macon får kämpa lite extra i helgen. Foto: Privat

När det gäller Dressage Power Senior Trophy, tävlingen för ryttare 50+, är det Ann Hammarlund och Macon som klarat kvalen bäst. Men Ann Hammarlund kan ha oddsen lite emot sig.

– Jag körde moppe på hala löv och ramlade för några dagar sedan. Jag drog av ett par revben, men ska försöka genomföra detta i alla fall, säger hon i ett pressmeddelande.

Dessutom är det final i Dressyrringen Msv B Kür Cup med ekipage från hela landet på medelsvår nivå. Finalen är endast öppen för de tio bäst rankade ekipagen i Msv B enligt Svenska Ridsportförbundets ranking per den 30 september 2019.

Sist men inte minst är det även final i Dressyrringen Intermédiaire I, där de åtta ekipagen med högst poäng från kvalen gör upp.

Samtliga finaler rids i kür till specialkomponerad musik, så det är bäddat för en mäktig dressyrupplevelse i Linköping.

Start- och resultatlistor i helgen

Ranking Lövsta Future Challenge Dressage

Livesändning Equisport

Livesändning Dressage Power TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden