Sverige
16 december 2021 17:22
Ridsportplus

Stormigt kring kvarkavaccin inför försäljningsstarten

LäkemedelsverketBörsras, stopp för handel med aktier och Twitterstorm. Nyheten om att det går att köpa kvarkavaccin i Sverige i början av nästa år försvann bland reaktionerna på en mening i Läkemedelsverkets skrivning om vaccinet som blev offentlig i slutet av förra veckan. "Meningen är tagen ur sitt sammanhang," säger Frida Wikström på Läkemedelsverket.

Stormigt kring kvarkavaccin inför försäljningsstarten
I januari släpps kvarkavaccinet, som redan nu har fått stora rubriker. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var häromdagen som nyheten om att företaget Intervacc AB skulle börja sälja sitt kvarkavaccin Strangvac under första kvartalet 2022 kom. Sedan tidigare var det klart att vaccinet godkänts för användning i EU:s medlemsländer.

Det som händer med den som är vaccinerad är att den ofta inte blir lika sjuk som den ovaccinerade. Andreas Andersson.

I fredags publicerade Läkemedelsverket en sammanfattning om kvarkavaccinet. Detta är brukligt när nya läkemedel släpps.

Liksom med de flesta andra vaccin stod det i myndighetens sammanfattning att ”Hästar vaccinerade med Strangvac kan fortfarande bli infekterade, utveckla klinisk sjukdom och sprida infektionen vidare”.
– Det är inget konstigt. Inget vaccin är hundra procent säkert, säger Andreas Andersson, vd på Intervacc.

– Det som händer med den som är vaccinerad är att den ofta inte blir lika sjuk som den ovaccinerade, och inte heller sprider smittan lika mycket, fortsätter han.

En mening spreds

Men det var en annan mening i Läkemedelsverkets skrivning som fångades upp och spreds stort på Twitter. Den handlade om att det nya vaccinet inte kan ”användas med syfte att begränsa och bekämpa smitta och vaccination kan inte ersätta smittskyddsåtgärder”.
– Jag vill inte argumentera med Läkemedelsverket i sak, men en dialog är inledd av oss när det gäller denna mening, säger Andreas Andersson.

Frida Wikström, utredare på Läkemedelsverket, menar dock att den aktuella meningen är korrekt, men att den är ryckt ur sitt sammanhang när den spreds på sociala medier. Meningen handlar om själva smittspridningen, och detta är inte undersökt.
– De studier som är gjorda är laboratoriestudier som inte säger något om smittspridning på naturlig väg utan om hur djur reagerar när de blir smittade, säger hon.

– Vi har inte heller skrivit något nytt, utan det vi har skrivit är en sammanfattning av det som publicerats i samband med att vaccinet godkändes, fortsätter hon.

Efter spridningen av denna mening med diverse tillhörande spekulationer om vaccinet på Twitter rasade aktievärdet för Intervacc AB så mycket att handeln stoppades en tid på onsdagen. Totalt har aktiens värde nästan halverats.

Säljs nästa år

Det finns inga ändrade planer när det gäller försäljningsstarten av vaccinet nästa år.

– Grundvaccinationen består av en första dos, som följs av en andra dos efter fyra veckor. Detta har visat sig ge skydd i minst två månader. Handlar det om en högriskmiljö rekommenderar vi en upprepning av grundvaccinationen efter två månader, berättar Emma Hartman, Global Product Manager på Intervacc.

En annan variant är att boosta vaccineringen med en tredje spruta. Observerade biverkningar är feber, muskelömhet vid injektionsstället och minskad matlust.

Inte sluta med andra åtgärder

Trots uppståndelsen de senaste dagarna känner sig Andreas Andersson trygg inför försäljningsstarten och med att vaccinet kommer att ha en betydelse i hanteringen av kvarka i Europa, även om vaccination inte kan ersätta andra smittskyddsåtgärder.
– Bara för att vi har ett vaccin kan vi inte sluta med andra åtgärder, säger han.

Det är fri prissättning som gäller för vaccinet. Andreas Andersson uppskattar att varje dos kommer att kosta ungefär 300 kronor. Sedan tillkommer påslag från olika led i försäljningskedjan och kostnad för veterinär.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden