Ridsport testarHösten är här och det är läge att dra på gummistövlarna. Ridsport lät två ryttare testa sex par stövlar var. Här berättar vi också om de material som stövlarna är gjorda av och hur de ska skötas.
Stort test: Gummistövlar att trivas i
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Samtliga stövlar i vårt test håller tätt för vatten. Men när det kommer till utseende och känsla skiljer de sig åt en hel del. Elin Becker, ridlärare på Trosa Ridskola, gillar stövlarna från Dunlop och Ariat bäst. Sandra Nordin Johansson, redaktör på Ridsport med tre egna hästar, fastnar för Ariat och Wobbi.
Sköt stöveln rätt
Den som investerat i ett par gummistövlar kan göra en del för att få dem att hålla längre.
Förvara stövlarna stående i ett mörkt och svalt utrymme, eftersom värme får dem att torka och spricka. Att ha dem i ett fuktigt utrymme kan också påverka hållbarheten. Undvik att använda borste när du gör rent stövlarna.
Smörj in med silikonolja eller glycerin för att hålla gummit mjukt och smidigt. Om du behöver tvätta dem med mer än vatten, använd gärna tvål som innehåller glycerin. För den som inte orkar läsa innehållsförteckningar finns det färdiga svampar och produkter för gummi att köpa.
Torka ur blötan
Ett tips för att slippa dålig lukt är att ta ur sulan så att stöveln kan torka bättre. Att använda ullstrumpor är ett annat knep.
Om stöveln trots allt blivit blöt inuti, använd tidnings- eller hushållspapper som du knölar ner, låter stå en stund och sedan byter ut mot nytt, torrt papper. Mer miljö-vänligt är att använda okokta gula ärtor som hälls i stövlarna. Låt stå över natten, så suger ärtorna åt sig fukten. Häll sedan ärtorna i en luftig låda så torkar de och kan återanvändas.
Det går att laga gummistövlar med ett cykellagningskit. Hur man gör hittar du på Naturskyddsföreningens hemsida, sök på ”gummistövlar”.
Miljövänligt?
Med tanke på miljön kan det vara värt att kolla in vad stövlarna är tillverkade av. Polyuretan är det vanligaste materialet. Det är tåligt mot nötning och värme och har naturliga dämpningsegenskaper. När det kommer till miljöaspekter finns dock en del att önska. När polyuretan tillverkas används isocyaner som misstänks vara cancerframkallande, och som har skadliga effekter på luft och vatten.
Naturgummi låter väl naturligt, men det finns nackdelar. Även om det är ett naturligt material tillsätts stabilisatorer, ofta svavel, i materialet.
En syntetisk ersättare till naturgummi är neopren, som även används i våtdräkter. Neopren är är tåligt mot temperaturförändringar, och mer elastiskt än naturgummi. Dock används hälsofarliga gaser vid tillverkningen. Detta påverkar inte stövlarna när de används, men gaserna frisläpps åter när stövlarna förbränns.
Etylenvinylacetat, EVA, är generellt sett lätt och mjukt som gummi. Stövlar av EVA tål extrem kyla och är ett säkert kort när det kommer till miljön.
Fakta
Så tyckte vi om stövlarna
Halla gummistövel, Tretorn
Pris: 1 499 kr.
Beskrivning: Handgjord hög stövel i FSC-certifierat® naturgummi med en rejäl yttersula. En dragkedja på insidan av skaftet gör den enkel att ta på och av. Försedd med en mjuk toppbindning för att undvika skav från ovankanten. Förstärkt framtill för att skydda mot buskig terräng. Finns i grönt, svart, beige och mörk oliv.
Var? Tretorn, bland annat.
Elin: ”Inte så sköna att gå i, känns lite styva. Höga skaft och rejäl sula. Hyfsat lätta att ta av och på, dragkedjan underlättar. Inte så varma, men sulan isolerar mot kyla. Efter en längre stund blir man lite svettig. Ganska snygg modell.”
Sandra: ”Väldigt sköna att gå i, och sitter bra. Jag har ganska smala fotleder och de här var lite tajtare just där. Den tjocka gummisulan är bra, men den gör också att stövlarna är ganska tunga att gå i, även om materialet runt benen är det tunnaste i testet. Stövlarna har dragkedja vilket ger ett extra moment, men det som är bra är att de sluter tätt kring benet så att inget vatten kan komma in. Det här är väldigt snygga stövlar, de ser ut mer som city-gummistövlar.”
Gummistövel Crosbie CRW, Hööks
Pris: 300 kr.
Beskrivning: Stövel i stretchande neopren med vattentät fotdel och låg vikt. En året runt-stövel. Stabil grov mönstrad sula. Färg: Svart.
Var? Hööks.
Elin: ”Sköna! Mjuka, men stabila och lätta. Lite åt det varmare hållet, men andas okej. Lite knepiga att få på och av, häldelen viker sig lite när foten ska i. Ganska diskreta stövlar, trevlig modell.”
Sandra: ”En bra stövel. Lite små i storleken, och utseendet är inte ”min kopp te”. De är inte jättefula men ger lite skoter-feeling, även om jag vet att den stilen varit lite trendig. Om de blivit fuktiga inuti – och de blev de när stövlarna testades i ösregn en hel dag – kan de vara svårare att ta av sig. Annars var de lätta att ta av och på.”
Muck Boot Arctic Sport II
Pris: Cirka 1 695 kr.
Beskrivning: Fleecefodrad damstövel som passar temperaturer mellan +4 grader och -40 grader. Själva stöveln är gjord i neopren. Yttersulan är gjord i ett starkt gummimaterial. Dubbla förstärkningar vid vrist och häl. EVA-gjuten mellansula samt kraftig yttersula mot halka. Skumunderlag för ytterligare värme vid vristerna. Finns i svart eller brunt, och i hög eller mellanhög variant.
Var? Strömsbergs Gård, med flera.
Elin: ”Bra sula. Varmare än övriga, men andas, jag blev inte svettig. Hade önskat högre skaft (testade den halvhöga modellen som heter ”Mid”). Fick skav ganska snabbt av att gå i stövlarna, de glappade lite i bak trots att storleken kändes rätt. Ser rejäla ut, färgen är diskret.”
Sandra: ”Här har vi ett par tunga grabbar, det är en väldig skillnad mot att gå i gympaskor, men det är väl för att de ska vara varma. Helt okej sköna, men lite små i storleken. Neo-prenskaftet är smidigt, det anpassar sig. (Sandra testade den höga varianten). När det gäller utseendet är det lite skoterstövelfeeling, och jag är mer brittisk lantlivssmak än norrländsk redighet. Pluspoäng för att det sitter en reflex på flärpen.”
Dunlop Purofort FieldPro S5
Pris: Från 959 kr.
Beskrivning: Gummistövlar med tåhätta av stål. Gjorda i Purofort, polyuretan som innehåller miljontals små luftbubblor, vilket gör materialet lätt. EVA-sula. Passform som förhindrar att hälen glider. Temperaturisolering ned till -20 grader. Gyttja och vatten leds bort genom yttersulans yttre kanaler. Sulan ska ha ”optimalt grepp”. Färg: Mörkgrön.
Var? Lantkompaniet.
Elin: ”Mycket sköna och lätta, sitter bra på foten. Extra plus för tåhätta. De är något bredare framtill, och funkar för bredare fötter. Höga skaft vilket är bra för stallarbete. Något vida i vaden. Lätta att ta på, helt ok att få av. Även om de inte är så varma blir fötterna lite svettiga och instängda efter en längre stund. Utseende? Som en klassisk gummistövel.”
Sandra: ”Först tyckte jag att de kändes sköna, men efter 20 minuter måste jag byta skor, fötterna gjorde ont. Det kan bero på att sulan är platt och jag har höga hålfötter. Men det är verkligen synd, för det här är en jobba-på-gården-stövel, och de ser ut som klassiska bonna-stövlar. De är jättelätta att gå i och ur. En nackdel är att man blir svettig – och minns barndomens somrar när man inte ville ha gummistövlar just för att det var så svettigt.”
Lisa stövlar, Wobbi
Pris: Från 449 kr.
Beskrivning: Går att använda under både varma och kalla förhållanden. Gjorda i materialet EVA. Stövlarna har ett löstagbart foder som går att plocka ut och ersätta med de medföljande sulorna för att få en stövel som är behaglig även när det är varmt. Fodret är gjort av polyester och går lätt att ta ur för att torka och tvätta. Finns i svart eller mörkblått.
Var? Wobbi.
Elin: ”Sulan är för tunn, så det blir inte skönt att gå på grus. Lätta – nästan obehagligt lätta. Stora i storleken, glappar i bak. Stövlarna knarrar när man går i dem. Ganska ful modell. För kort och för brett skaft. Ser billiga ut, även om färgen är okej. Väldigt enkla att ta på men när de ska av följer fodret med om man blivit varm. Fleecefodret gör att de blir varma, men jag har inte upplevt att jag blivit svettig.”
Sandra: ”Jag var ganska kritisk till stövlarna när jag fick dem i handen, de såg plastiga ut. Men när jag fölvakade blev det mina ”to go-to” stövlar, de var så lätta att ta på sig och att gå i och det var skönt på natten. De är inte så uppbyggda i sulan, så man kanske inte vill gå i dem en hel dag. Fodret gör att de blir lite luftiga och det blir inte svettigt. De ligger inte i topp på min snygghets-lista, jag är osäker på om jag skulle ha på mig dem på Ica.”
Kelmarsh Rubber Boot, Ariat
Pris: 1 349 kr.
Beskrivning: Är designade så att det ska gå lätt att ta av dem med hjälp av hälgrepp. Ovandel i naturgummi, sula i Duratread. Sulan är uttagbar. Det går att anpassa vidden i vaderna i bak genom ett spänne. Finns i grått, mörkblått, mörkgrönt och vinrött.
Var? Ariat, med flera.
Elin: ”Sköna och lätta, men ändå lagom rejäl sula. Ganska lätta att ta på, lite kämpigare att få av, men skulle inte säga att de är svåra att få av. Inte jättevarma, men varmare än till exempel Dunlop. Efter ett par timmar blir fötterna lite svettiga. Snygg modell med högt skaft.”
Sandra: ”För mina fötter är Ariat de som har varit skönast att gå i. De är uppbyggda i fotvalvet, det finns ett litet stöd där. Stövlarna är ganska stadiga och vare sig för mjuka eller för hårda i sulan, de sviktar när man går. De är ganska stabila i skaftet, inte sladdriga. Det är gummi på utsidan av skaftet och neopren på insidan. Det är lätt att kliva i och ur. Det finns två detaljer som gör att de kan passa folk med olika breda vader; en slits och så en rem. Utseendet? Väldigt ”clean”, de är ganska anonyma. De här kan jag kliva in på mataffären med.”
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på