Ridsport testarSka du helklippa en häst från topp till hov eller ska du bara spårklippa? Att noga tänka igenom behovet kan vara avgörande vid inköp av din nya klippmaskin. Vi tipsar dig om vad du behöver tänka på och även vilka maskiner som blev våra favoriter.
Stort test: Så hittar du rätt bland klippmaskinerna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Den här artikeln har ett par år på nacken, tipsen är dock tidlösa, priserna på maskinerna i testet kan dock ha ändrats.
Viktoria Bexelius har erfarenhet av att klippa allt ifrån svårklasshästar till arabiska fullblod som ska på utställning.
– Maskinerna vi har testat är bra för vardagsklippning, men vill du ha en mer finslipning med snygga övergångar över framknän och så vidare måste du kanske fundera på att välja en mindre maskin, säger hon.
Vad ska du tänka på när du klipper din häst, förutom att välja rätt maskin?
– Var noga med att låta hästen vänja sig vid maskinen innan du sätter i gång och friserar den. Dra på maskinen så att den får höra, klappa på hästen samtidigt som du har maskinen i gång så att den får vänja sig. Det är viktigt att det är lugn och ro runtomkring, jag vet många hästar som kan tycka det är ganska mysigt att bli klippta om de får rätt förutsättningar, säger Viktoria Bexelius.
Lugn och ro är viktigt
Lugn och ro är dessutom en viktig aspekt för att göra klippningen så säker som möjligt.
– Har du en maskin med sladd så se till att ha sladden över din egen axel så den inte hänger och slänger på golvet. På så sätt kan en batteridriven maskin vara säkrare, speciellt om du har en häst som tycker klippning är jobbigt och har svårt att stå stilla.
Viktoria Bexelius har dessutom ett extra tips i bakfickan för dig som har en häst som tycker klippmaskiner är jättejobbigt.
– Har du en häst som är känslig kan du köpa en eltandborste och träna med. Eltandborsten har i princip samma vibrationer som en klippmaskin, men du kan träna med den utan att riskerar att nypa hästen om den hoppar till. Det kan du börja med när hästen är ung och långt innan den ens behöver bli klippt.
Har du en häst som är känslig kan du köpa en eltandborste och träna med.
Att inhandla en ny klippmaskin kan vara allt annat än en billig affär. Vi har testat maskiner i prisklassen mellan 1 700 och 5 700 kronor. Alla maskiner har påvisat både för- och nackdelar och om du inte har en ljudkänslig häst kan du med gott samvete välja en starkare maskin till billigare pris.
Aesculap Bonum battery clipper
FAVORIT
- Drivs av: Batteri.
- Storlek: 31 centimeter lång.
- Vikt: Cirka 950 gram.
- Uppladdningstid: Cirka 90 minuter.
- Pris: Med ett batteri cirka 4700 kronor och med två batterier cirka 5 700 kronor.
- Utlovad batteritid: Cirka 80 minuter.
- Kommentar: Nätt maskin med ett handtag som även mindre händer får ett bra grepp om, dessutom är det den lättaste av alla maskiner i testet. Det är den tystaste av de fyra maskiner som Ridsport testade. Klippningen blir jämn och fin. Den är något svagare än de andra maskinerna och dessutom upplevs den ha lite kortare batteritid, men på grund av lägre ljud och att den är lätthanterlig får Aesculap Bonum många pluspoäng.
Farfield GTS-2008
PRISVÄRD
- Drivs av: Nätstyrd.
- Storlek: 30 centimeter lång.
- Vikt: Cirka 1625 gram med sladd, förpackningen säger 1 kilo.
- Uppladdningstid: Ingen (elsladd).
- Pris: 1 799 kronor.
- Utlovad batteritid: Sladd.
- Kommentar: Testets enda nätdrivna maskin men otroligt prisvärd och stark. En riktig arbetshäst som klipper jämt och fint. Den låter relativt högt och är kanske inget för den mest ljudkänsliga hästen. Har du små händer kan den vara svår att hålla ordentligt då handtaget är rätt grovt. En billig maskin med tanke på vad man får för pengarna, har du tillgång till ett eluttag i stallet så är detta absolut ett bra val. Extra plus att två extra skär ingår.
Clippster farm clipper Akku 2
STARKAST
- Drivs av: Batteri.
- Storlek: 28 centimeter.
- Vikt: 1 175 gram.
- Uppladdningstid: Cirka 85 minuter.
- Utlovad batteritid: 90 minuter per batteri.
- Pris: cirka 2 700 kronor inklusive två batterier.
- Kommentar: Utan tvekan den absolut starkaste maskinen i testet. Har du en häst med mycket päls som en nordsvensk eller islandshäst så är detta maskinen för dig! Den klipper jämt och håller i ända tills batteriet tar slut. Nackdelen är att den tyvärr är väldigt högljud, därför är det inget för den ljudkänsliga hästen. Den kan upplevas aningen klumpig, men den tar igen det i styrka och effektivitet – du får mycket maskin för pengarna.
Delaval R2
TYSTAST
- Drivs av: Batteri.
- Storlek: 29 centimeter lång.
- Vikt: Cirka 1 130 gram.
- Uppladdningstid: Cirka 90 minuter.
- Utlovad batteritid: 120 minuter.
- Pris: Cirka 5 800 kronor.
- Kommentar: Den absolut tystaste maskinen i testet, så tyst att det går att föra en dialog under tiden du klipper = bra för den ljudkänsliga hästen. Har ett permanent snöre du sätter runt handleden för att minska risken för att tappa den. Har ett ergonomiskt handtag och maskinen jobbar på bra tills batteriet tar slut. Nackdelen är att det blir väldigt randigt när man klipper med den, trots flera försök att rätta till det hela fortsätter maskinen att klippa ränder.
Så gjordes testet
Under två månaders tid gick maskinerna på högvarv och testades på allt från fälttävlanshästar med tunn päls till lurviga islandshästar med päls lika tjock som en isbjörnsfäll. I de flesta fall testades två maskiner åt gången på varje häst, alltså klipptes ena sidan med en maskin och den andra sidan med en annan. Laddtid och klipptid mättes och matchades.
Fakta
Fem tips när du klipper din häst
- Se till att hästen är ren och torr.
- Håll saxen plan mot hästens hud.
- Kontrollera maskinen med jämna mellanrum så den inte blir för varm.
- Tumma aldrig på säkerheten.
- Rengör alltid maskinen efteråt.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på