Sverige
22 december 2019 15:04

Straffen kan skärpas för djurplågare

UtredsDe milda straffen för djurplågeri har länge fått kritik, och nu ses lagen över. Hårdare straff kan bli följden, rapporterar Svt.

Straffen kan skärpas för djurplågare
Djurplågare döms sällan till fängelse. Nu ses lagstiftningen över och en skärpning av straffskalan kan bli följden. (Arkivbild) Foto: Arkivbild

Maxstraffet för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen är två års fängelse, men de allra flesta döms till bötesstraff, uppger Svt.

Under åren 2012-2018 har endast elva personer dömts till fängelse för djurplågeri, skriver Svt och hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt anmäls runt 1 700 fall årligen.

Rådmannen Lars Wallinder utreder nu på regeringens uppdrag påföljderna för djurplågeri, och utreder bland annat om man ska införa grovt djurplågeri som ett nytt brott med en strängare straffskala.

I slutet av januari 2020 ska utredningen vara klar.

Länk till Svt:s rapportering

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden