Veterinärt
19 augusti 2018 09:56

Ger sig på hästens tunga – så får du bukt med äggen

Sensommaren är högsäsong för styngflugor, som sprutar ut sina gula ägg på hästens ben. De kan leda till kraftiga inflammationer i tungan.
– Jag uppskattar att ungefär varannan till var tredje häst kan vara drabbad. Detta upptäcks vid just munhåleundersökningar och det är inte så ofta hästen uppvisar besvär eller har symtom, säger veterinär Susanna Staaf.

Ger sig på hästens tunga – så får du bukt med äggen
Det är ovanligt att styngflugan orsakar så här stora problem på hästens tunga. Foto: Susanna Staaf, Distriktsveterinärerna i Rimbo

Bilden på hästen med inflammerad tunga har spridits i sociala medier de senaste dagarna, och det var Susanna Staaf, veterinär vid Distriktsveterinärerna i Rimbo, som tog bilden.

Susanna berättar att hon ofta ser skador på tungan samt larver mellan tänderna och i tandköttet på hästarna när hon gör munhåleundersökningar så här års, under sensommaren och hösten.

Många drabbade

− Jag uppskattar att ungefär varannan till var tredje häst kan vara drabbad. Detta upptäcks vid just munhåleundersökningar och det är inte så ofta hästen uppvisar besvär eller har symtom, säger hon.

Hästen på bilden hade inga problem vid ridning eller när den åt och drack men undersöktes eftersom den saliverade mer än den brukar och då upptäcktes dessa förändringar på tungan. Det är ovanligt att det är så mycket förändringar, enligt Susanna Staaf.

Styngfluga2 Fotoannanyberg
Högsäsong för styngflugan och dess ägg. Foto: Anna Nyberg

Borrar sig ner i tungan

Styngflugan riktar bara in sig på hästar, inga andra djur. De kan få hästar att fly i panik när de angriper. De lägger sina gula ägg på ställen där hästen kommer åt dem, och när äggen börjar klia slickar hästen i sig dem.

Larverna borrar sig sedan ner i tungan där de lever ett par veckor, för att sedan flytta vidare in i tandköttet på sin väg mot hästens magsäck, och larverna kan orsaka allt från lättare irritationer till svåra inflammationer i tunga och munhåla.

− En del hästar får problem att äta och eller att ha bett i munnen och det är inte ovanligt att de dreglar mer. Men hästar är ju bytesdjur så många håller skenet uppe och visar knappt symtom alls, säger Karin Alexandersson, leg veterinär och klinikchef på Värmlands Hästsjukhus, som har skrivit en informativ artikel om styngflugor på hästsjukhusets hemsida.
− Om det är stora angrepp kan man ge smärtstillande och ge hästen mjuk mat under en tid, samt förstås avstå från att rida med bett, fortsätter hon.

Karin Alexandersson Foto Ellen Alexandersson
Karin Alexandersson, veterinär och klinikchef på Värmlands Hästsjukhus. Foto: Ellen Alexandersson

Kolla tungan

Hon råder hästägare att kontrollera tungan på sin häst, och framför allt, förstås, att skrapa bort de gula äggen varje dag.
− Det verkar som att en ögonbrynskniv är det mest populära verktyget, säger Karin Alexandersson, som själv har lyckats utrota styngflugorna från sin gård genom ett metodiskt arbete.
− Men det räcker med att en ny häst kommer in på en anläggning för att styngflugan ska få fäste igen.

Så får du bukt med

styngflugans ägg

  • Håll hästen inne under de varmaste timmarna, då styngflugan är som mest aktiv
  • Sök igenom hästen dagligen och skrapa bort äggen
  • Vanligaste stället är på benen, men äggen kan också sprutas i manen där en annan häst kan få i sig dem.
  • Ögonbrynskniv, engångshyvel, ryktsten eller luskam kan vara användbara verktyg för att få bort äggen
  • Plockar du med naglarna så se till att inte stoppa fingrarna i ögonen sedan, för det finns beskrivna fall av larvutveckling i ögonen.
  • Kyllera blandat med vatten kan också få äggen att släppa.
  • Pälsglans kan sprayas på i förebyggande syfte
  • Undersök hästens tunga med jämna mellanrum och leta efter skador där
  • Förlägg den årliga munhåleundersökningen till sensommar/höst

Avmaskning rekommenderas inte
Träckprov säger inget om förekomst av styngfluga eftersom de inte lägger ägg. Avmaskning dödar även styngflugans larver i hästens magsäck, men Distriktsveterinärerna rekommenderar inte att avmaska mot styngfluga, eftersom det finns stora problem med resistens mot avmaskningsmedel och dessa riskerar att bli verkningslösa mot de parasiter som verkligen ger problem hos hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 117 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-