Sverige
24 mars 2020 10:09

SVA efterlyser fästingar

EfterlysningUnder den varma och torra sommaren 2018 upptäcktes två nya arter av fästingar i Sverige. För att utreda om de nya arterna fortfarande finns kvar i landet vill nu Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) att hästägare ska skicka in bilder på fästingar för undersökning.

SVA efterlyser fästingar
Det är framförallt på betet som fästingar upptäcks på hästar. ArkivFoto: Ann-Sofie Hjärn

Det var i juli 2018 som det för första gången påträffades två arter av vuxna hyalommafästingar i Sverige, på en häst i Nyköping som inte haft utlandskontakt. Det rapporterar HästSverige. 

De nya fästingarterna kan bära på smittämnen som inte finns i Sverige, och även sprida smittan vidare. Forskare vid SVA vill nu undersöka om hyalommafästingarna hittades enbart på grund av den varma och torra sommaren 2018, eller om arten fortfarande finns kvar i landet. De efterlyser därför fästingar som hittas på hästar under den kommande fästingsäsongen – hittar du en fästing på din häst, ta en bild och skicka in den till SVA på fasting@sva.se.

En hyalommafästing är större än de vanliga fästingarna och är vanliga i Afrika och Asien. Från den första upptäckten i juli 2018, fram till januari 2019, registrerades 41 exemplar av vuxna hyalommafästingar som hittats på hästar, nötkreatur eller människor i Sverige, skriver HästSverige. Fästingarna hittades utspritt i landet, från Skåne i söder till Dalarna och Gästrikland i norr.

Inga kända fall av sjukdom

Vad SVA vet har inga människor eller djur blivit sjuka efter att ha blivit bitna av de insamlade hyalommafästingarna. Detta kan också bero på att fästingarnas togs bort efter en ganska kort tid. Fästingarna hittas oftast på djurets bakkropp, vid svansroten, i ljumskarna, kring juver och könsorganen.

– Vi uppskattar om djurägare fortsätter att vara uppmärksamma kring fästingar och skickar in bilder och fästingar till SVA den kommande fästingsäsongen. Om du tror att du hittat en hyalomma vill vi att du att i första hand tar en bild och skickar till oss (fasting@sva.se) och sedan förvarar den i frysen. Om det visar sig vara en hyalomma eller någon ovanlig fästingart vill vi gärna att den skickas till oss på SVA, säger Giulio Grandi, veterinär och parasitolog vid SVA, till HästSverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden