Dressyr
28 augusti 2013 16:47

Svalling får kritik

Svenske dressyrdomaren Gustaf Svalling får nu kritik för sin bedömning i den Grand Prix som var lagklass på EM i danska Herning förra veckan. Kritiken gäller svenskens bedömning av Storbritanniens Michael Eilberg.

Svalling får kritik
Gustaf Svalling (i mitten) i samspråk med bland andra Erik Lette (till vänster) under EM i Herning. Roland Thunholm

Det är Eurodressage som publicerar kritiken mot Gustaf Svallings bedömning. Artikelförfattaren menar att Gustaf Svallings låga bedömning av Ellberg gjorde att titelförsvarande Storbritannien inte tog guld i lagtävlingen. 

Ridsport uppmärksammade den ojämna bedömningen redan under EM. Gustaf Svalling hade Eilberg på plats 37, den domare som har dömt Ellberg högst hade honom som åtta – en skillnad på 29 placeringar. I procent ligger Eilbergs resultat mellan 65,532 och 75,638 med Svallings siffror som de lägsta. Snittet för ryttaren var 72,264 procent. 
– Jag såg en ojämnhet i höger sluta och tyckte inte att hästen var bra i skritten. Det var därför jag la mig så lågt, säger Gustaf Svalling. 

Efter GP:n samlades domarkåren och pratade igenom bedömningen av klassen. Då diskuterades också de ojämna bedömningarna.
– Jag kom för lågt i min bedömning på honom, säger Gustaf Svalling som dock inte vill vidhålla att hans bedömning kostade Storbritannien en medalj av högre valör än det brons som landet fick.
– För att Storbritannien skulle ha fått silver hade min bedömning av Eilberg behövt ligga på över 73 procent och det var aldrig aktuellt, säger Svalling som generellt låg lägre än de andra domarna under EM. 

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden