Hoppning
21 juli 2017 15:27

Svante vill se regler för användande av sociala medier

Bloggerskan Nellie Berntssons skrev i förrgår ett inlägg där hon uttrycker sin ilska och besvikelse över att inte ha tagits ut till EM. Nu vill ungdomarnas lagledare Svante Johansson att förbundet skriver in regler för hur ryttarna får bete sig på sociala medier.

Svante vill se regler för användande av sociala medier
Den äldre generationen hänger inte riktigt med på sättet som ungdomar kommunicerar idag, säger Svante Johansson. Hur man använder sociala medier behöver tas med i förbundets stadgar (arkivbild).

Svante Johansson bekräftar att andra aspekter än de sportsliga har värderats när Nellie Berntsson inte tagits ut till EM-laget. Allt började med ett Instagraminlägg som Nellie Berntsson skrev för en månad sedan.
– Det var ganska grova ordval som användes och det var väldigt misskrediterande för en ledare i gruppen, säger Svante Johansson.
Efter påtryckningar från förbundets sida togs inlägget bort från Nellie Berntssons konto.
– Sedan har vi lagt väldigt mycket tid på att diskutera hur vi ska hantera det här. Det handlar om mina signaler som ledare, om vad som är okej att man skriver på sociala medier. Hur man förmedlar saker och ting.

Svante anser att det är svårt att sätta en direkt gräns för hur han värderar sportsliga resultat i förhållande till värdegrundsfrågor.
– Det här är en gemensam bedömning som vi i ledningsgruppen har gjort. Lagdynamiken måste fungera – jag har själv ridit så mycket i lag att jag vet vad sammanhållningen betyder. Som ledare måste jag se till att det är lugnt i gruppen, utan orosmoment, för att ha ett prestationsklimat. Jag måste tänka på alla lagmedlemmar, inklusive ledarna. Jag kan inte bara tänka på en individ utan måste se helheten.
I fallet med Instagraminlägget tyckte Svante att det kändes som det var för kort ”karens” på det hela inför ett mästerskap.
– Det kändes för riskabelt när det kan bli så här stora utspel. Hur vi uttrycker oss till varandra är viktigt.

Svante är väl medveten om att förbundet inte alltid fattar beslut som alla är nöjda med, och att de inte alltid tar felfria beslut.
– Men är man inte nöjd får man välja vilket sätt man kommunicerar detta till ledarna. Jag tycker inte att vi som ledare ska riskera att bli uthängda på nätet när det inte passar respektive ryttare.
Svante anser att den stora genomslagskraften som sociala medier har är något som måste diskuteras inom förbundet.
– Även om vi inte är direkt tagna på sängen är det här ett fenomen som det blir mer och mer av och som vi måste förhålla oss till på något sätt. Vi i den äldre generationen hänger inte riktigt med men vi måste anamma det här sättet att kommunicera. Vi är inte motståndare till sociala medier, men det finns olika grader av hur man använder det. Det måste användas på rätt sätt vid rätt tillfälle.
Svante är noga med att säga att han inte är ute efter att lägga munkavle på någon, men att förbundet har nolltolerans mot grova ordval och påhopp.

I dag finns det inte något om sociala medier i förbundets stadgar.
– Nu har vi olika kriterier för uttagningar där det står resultat och att man ska vara en god lagmedlem, det står inget specifikt om sociala medier. Men på grund av detta kanske vi kommer dit.
Svante trycker på att det är föräldrarna som är ytterst ansvariga när det gäller språk och vilken uppförandekod som är acceptabel när det handlar om minderåriga som uttrycker sig i sociala medier.
Förbundet har kommit med förslag till familjen Berntsson för att parterna ska kunna närma sig varandra.
– Det är inte så att vi har kommit med en lista på punkter, men vi hoppas att familjen diskuterar det här som hänt på något vis. Vi vill ju skapa ett klimat som är respektfullt. Nellie är talangfull, duktig, arbetsam och självklart välkommen i framtiden.

Nellie Berntssons pappa Antonio Berntsson Gonzalez förklarar att Nellie var ledsen och besviken efter att i Hagen ha mötts av en tråkig attityd och sårande kommentarer från en person i ledningen.
– Instagraminlägget var inte riktat mot ett namn eller en person utan de enda som kunde uppfatta det på fel sätt var de som var närvarande, säger han.

Antonio understryker att Nellie och den aktuella ledaren båda har bett varandra om förlåtelse och försonats, därför har han svårt att förstå att det är ett skäl till att dottern inte blivit uttagen.
– När två personer träter måste de kunna bli sams och reda ut detta utan att det i efterhand ska kunna komma in en tredje person och bestraffa den enskilda individen – som dessutom är ett barn. Jag tror att Svante har blivit väldigt kränkt och vill statuera ett exempel, det är min personliga åsikt. Ingår inte ledarna i de här värdegrunderna, att vara en god kamrat och lagmedlem?

Nellie Berntsson har i media deklarerat att hon inte kommer att vara intresserad av fler landslagsuttagningar utan siktar på en individuell karriär hädanefter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-