Sverige
16 november 2020 17:34

Svaren på vad som hände efter torkan

SlutsatserUnder den torra sommaren 2018 var det många som oroades över hur hästarna skulle klara den efterföljande bristen på vallfoder. SLU har undersökt vad som hände sedan.

Svaren på vad som hände efter torkan
Även om det löste sig förhållandevis bra efter torkan, verkar många av de svarande ha en oro inför framtida torka. Foto: Virgonira/Istock

För att undersöka hur svenska hästägare och hästnäringen i stort påverkades av torkan 2018 genomförde Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, våren 2019 en enkätundersökning. Under den regnfattiga sommaren var det svårt att få tag i vallfoder och flera stallägare importerade grovfoder från utlandet. Priserna gick upp och på vissa håll ransonerades tillgången på grovfoder, vilket på sikt kan påverka hästvälfärden.

Totalt inkom över tusen svar på frågorna som var utvalda för att visa hur vallfoderbristen slagit mot olika delar av landet och mot olika typer av hästhållare. För att ha något att jämföra med ställdes även frågor om grovfoderanvändningen under den föregående vintersäsongen. Slutsatserna av undersökningen var flera, men den övergripande slutsatsen var att många till syvende och sist hittade lösningar på vallfoderbristen även om det såg svårt ut i början av sommaren.

Drygt hälften svarade att de efteråt hade förändrat sin strategi för grovfoderförsörjning, där den vanligaste förändringen var att man bytt till en annan grovfoderleverantör inom samma län. Ungefär 100 stycken svarade att de hade importerat grovfoder.

Minskningen av mängden grovfoder per häst och dag skiljde sig inte åt över landet. Fördelningen av grovfodersorterna tycktes inte heller ha påverkats, men inslagen av vass och sly ökade efter torkan. Det senare tyder ändå på en viss brist på mer traditionellt använt grovfoder.

Två av tio minskade hästantalet och lika många avstod från att utöka.

I slutet av enkätundersökningen kunde de svarande även lämna sina bästa tips för att hantera torka och foderbrist i framtiden. Här handlade de vanligaste tipsen om bete och betesutnyttjande samt planering för grovfoderförsörjningen och grovfodrets användning.

Läs hela rapporten här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden