Världen
21 oktober 2014 13:07

Svensk hjälp till behövande djur i Gambia

Tack vare ett upprop från veterinärpraktiken Equimed i Kågeröd kan snart västafrikanska hästar och åsnor få medicinsk hjälp och bättre utrustning. En stor sändning från nordvästra Skåne har just nått sin mellandestination i England.

Svensk hjälp till behövande djur i Gambia
En av alla de åsnor i Gambia som får medicinsk hjälp.

Allt började med att en grupp välkända engelska veterinärer turnerade runt i Europa på motorcykel i somras, Vets with horsepower. De höll föredrag i tio olika länder och besökte även Sverige. I samband med dessa seminarier presenterades de två välgörenhetsprojekt som Vets with horsepower stöttar: Smile Train som hjälper barn med gomspalt med operation och Gambia horse and donkey trust, som ger veterinär hjälp till arbetande hästar och åsnor samt undervisar deras ägare i skötsel. Djuren har ofta stora trycksår och undermålig utrustning, så det finns stort behov av mjuka paddar, bandage, grimmor och täckgjordar att bygga nya selar av.

Veterinär Anna Eriksson som arbetar på Equimed, är en av dem som hörsammade de engelska veterinärernas förfrågan om att skänka utrustning till dragdjuren i Gambia. Hon startade en insamling där hon bad veterinärpraktikens kunder att rensa i sina sadelkammare. Under sommaren har mängder av utrustning samlats ihop och i mitten av oktober kunde en hel pall med användbara ting skickas iväg till England, innan det ska vidare till Gambia.

Fler företag var involverade i insamlingen: Apovet skänkte dropp, sprutor och kanyler medan DSV Road AB sponsrade själva transporten av gåvorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden