Fälttävlan, Ponny
28 juni 2022 06:25
Ridsportplus

Svensk seger i högsta klassen – Moa Elofsson är född in i sporten

InternationelltMed en morfar som är en riktig fälttävlanseldsjäl, och en mamma som själv ridit fälttävlan, var det ingen större tvekan om vad Moa Elofsson skulle ägna sig åt på fritiden. Med rutinerade Waterloo är Moa nu på väg mot sitt första EM - helgens internationella seger i tvåstjärnig klass har gett mersmak.

Svensk seger i högsta klassen – Moa Elofsson är född in i sporten
Moa Elofsson och Waterloo på väg mot sin första internationella tvåstjärniga seger tidigare i år. (Arkivbild) Foto: Alicja Wegrzyn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Terrängbanan var en utmaning för många i polska Strzegom, men för Moa Elofsson och hennes Waterloo (sto f -06, e DJ Zirco-No Ski xx, uppf Anki Kvarnstrand, äg Lina Elofsson) var varken hinder eller tid några problem.

  – Man fick galoppera på bra för att klara tiden men det fanns många raksträckor så man kunde utnyttja galoppen, konstaterar Moa, efter att ha landat hemma på gården i Skåne igen.

  Ekipaget slutade på sin dressyrstraff i den tvåstjärniga klassen, en nivå som de tillsammans startat på en gång tidigare – då satte de ett EM-kval. Waterloo har gått de högsta klasserna sedan 2019 med sin tidigare ryttare Elly Kvarnstrand, men flyttade till Moa i november 2020.

  Hon är en liten prinsessa som vill ha det på sitt sätt.

  – Det har varit ganska mycket jobb med henne, så jag är väldigt stolt över att vi har tagit oss så här långt. Hon är en liten prinsessa som vill ha det på sitt sätt, hon vet att hon är bäst, säger hon och skrattar.

  Härstamningen bäddade för fälttävlan

  15-åriga Moa Elofsson är välstammad när det kommer till fälttävlan – hennes mamma, Lina Elofsson (tidigare Pedersen), har själv ridit och tävlat fälttävlan, och det finns en engagerad morfar i eldsjälen Nils-Arne Pedersen från Gärds Ryttarförening. Hästarna är uppstallade på gården i Norra Åsum utanför Kristianstad, med skrittavstånd till terrängbanan.

  – Man kan nog säga att jag är född in i sporten. Jag fick min första ponny när jag var ett år, men det är väl först nu som det har blivit en seriös satsning, berättar Moa.

  – Mamma är min största supporter, hon har ju även ridit mycket själv så hon kan hjälpa mig. Morfar är också alltid med och stöttar.

  På väg mot sitt första EM

  Moa och Waterloo, som hunnit bli 16 år, blev EM-kvalade på en tävling i Nederländerna i början av juni, och helgens resultat lär ha stärkt deras chanser till att bli uttagna. Nu väntar SM på Flyinge om tre veckor, innan det är dags för EM.

  – Vi är fem som är kvalade och Sverige får skicka sex ekipage, så jag hoppas att vi får åka, säger Moa.

  Resultat Strzegom

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden