Världen
14 augusti 2023 16:20

Svensk seger i mongoliska derbyt

StyrkeprovDet mongoliska derbyt arrangeras i augusti varje år och är känt som världens tuffaste lopp - ryttarna rider 100 mil på tio dagar. För första gången har nu en svensk vunnit loppet, distansryttaren Linda Hermann.

Svensk seger i mongoliska derbyt
Linda Hermann på väg mot segern i det mongoliska derbyt. Foto: The Mongol Derby

Det mongoliska derbyt, som arrangerats i ett årtionde nu, lockade i år ett 40-tal ryttare. En av dem var svenska Linda Hermann, som lyckades korsa mållinjen först av alla.

Loppet går ut på att ta sig de hundra milen från start till mål under tio dagar, där ryttarna byter häst var 35:e kilometer på särskilda häststationer och även övernattar. Vanligtvis rider ryttarna mellan 07.00 och 18.00.

Hästarna, som är små men urstarka mongoliska hästar, kontrolleras av veterinärer vid varje station för att se att de är kapabla att ge sig iväg ut på nästa etapp. Hästarna beskrivs som halvvilda och det är inte ovanligt med rodeoscener.

Det är en kostsam historia att delta – anmälningsavgiften ligger på cirka 180 000 kronor.

Det blev ett dramatiskt lopp för Linda Hermanns del, då en av hennes hästar gick ner sig i dyn. Ryttarna följs av arrangören under ritten och efter att veterinär tittat igenom hästen kunde hon fortsätta. Här kan du se ett längre filmklipp från loppet med fokus på Linda Hermann.

Läs mer om Mongol Derby

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden