Hoppning
1 augusti 2023 13:30

Svenska EM-laget i hoppning uttaget

EM i MilanoItalienska modestaden Milano står värd när det vankas EM i hoppning om mindre än en månad. Nu är det klart vilka blågula ekipage som får åka.

Svenska EM-laget i hoppning uttaget
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit är ett av de uttagna EM-ekipagen. Foto: Kim C Lundin

Fem svenska ekipage har tagits ut till Europamästerskapet som avgörs i Milano den 30 augusti-3 september:
Henrik von Eckermann – Iliana
Rolf-Göran Bengtsson – Zuccero
Jens Fredricson – Markan Cosmopolit
Petronella Andersson – Castres van de Begijnakker Z
Wilma Hellström – Cicci BJN

– Det är ett jättestarkt lag som har potential att gå långt, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Nytt för i år är att alla fem ryttare får rida mästerskapet. Fyra ryttare ingår i laget och en ryttare startar individuellt.
– Jag är jätteglad för det här upplägget. Jag har själv varit med och drivit på det i FEI:s hoppkommitté, säger Henrik Ankarcrona.

Alla får bygga rutin

– Att åka med som reserv har förut i princip inneburit att allting redan är över efter första hästbesiktningen. Nu blir det en enorm skillnad. För mig som förbundskapten är det superbra att kunna ta ut någon med mindre erfarenhet och ändå ge den ryttaren eller hästen riktig erfarenhet av att göra ett helt mästerskap.

Det är en laguppställning som bygger mot framtida mästerskap.

Henrik Ankarcrona

En mix av rutin och framtidshopp, med ett öga på nästa års OS i Paris, är kriterierna för uttagningen.
– Det är en laguppställning som bygger mot framtida mästerskap. Alla hästar debuterar på mästerskapsnivå förutom Cosmopolit. Det är samtidigt ett väldigt starkt lag med tre otroligt erfarna ryttare i Henrik, Rolf-Göran och Jens, säger Henrik Ankarcrona, som vill förbereda fler ekipage inför OS-året.

– Det här är hästar och ryttare som absolut har potential att vara med nästa år.

Det svenska laget vill dock mer än att bara bygga rutin och delta.
– Vi kommer inte att vara det högst rankade laget inför mästerskapet, men jag vet att vi har en laguppställning som har det som krävs för att gå hela vägen.

Sist det begav sig tog Peder Fredricson individuellt brons med Catch Me Not S. Det svenska laget slutade på fjärde plats. Året var 2021 och platsen var Riesenbeck i Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden