Hoppning
3 januari 2023 19:24
Ridsportplus

Svenska Rachel Törnblom tävlar vidare för Finland efter framgångarna

Blåvit flaggSvenska Rachel Törnblom fortsätter att tävla för Finland som junior efter de stora ponnyframgångarna 2022. Ridsport har pratat med Rachel och familjen Törnblom om bytet av tävlingsflagg, pannbenet som tog dem hela vägen och vilken roll Beezie Maddens världscupvinnare spelar i stallet.

Svenska Rachel Törnblom tävlar vidare för Finland efter framgångarna
Rachel Törnblom och Helga blev fyra i ponnyernas världscupfinal i Mechelen och slutade bland topp tio vid ponny-EM i somras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under helgen som gick blev svenska Rachel Törnblom och D-ponnyn Helga TH.O. (KWPN sto f-12 e Q. Breitling LS-P Vancouver, uppf TH. Van Oirschot) fyra i ponnyernas världscupfinal i belgiska Mechelen – och i somras blev duon bästa nordiska ekipage med en niondeplats vid ponny-EM i Polen.

    Framgångarna hade kunnat tillgodoräknas Sverige, men inför 2022 valde familjen Törnblom Finland som tävlingsland för Rachel och Helga. Anledningen? Den finska landslagsledningen kändes mer angelägen och systemet för att få tävla internationellt var bättre i grannlandet. I Sverige tar det för lång tid innan något händer. Det menar Rachels föräldrar.
    – Problemet är att du inte får några besked. Vi hade säkert fått åka men med alldeles för kort varsel. Vi har ju jobb att sköta också, säger pappa Olof Törnblom.

    – Finland har ett öppnare system. I Sverige är det väldigt mycket nationshoppningarna som styr vilka som får åka, i Finland är det tvärtom. Aki Ylänne som var med och coachade i Mechelen säger att Finland helt har ändrat system från tidigare. Alla får åka dit de vill, bara de är på nivån, och sedan samlar de ihop de bästa till lagtävlingarna, säger mamma Carina Törnblom.

    Dubbelt medborgarskap möjliggjorde

    – Svenska Ridsportförbundet borde se över hur de tar ut ryttare till internationella tävlingar. Rachel och Helga var rankade som nummer tre i Sverige 2021, men vi fick inte åka på de tävlingar som vi ville åka på. Vi frågade förbundet men fick nej. Det var därför som vi ringde finska ridsportförbundet, fortsätter Carina Törnblom.

    Här under är ekipagets finalrunda i Mechelen.

    Familjen bor i Flen, men Carina Törnblom är född och uppvuxen i finska Österbotten. Hon är svensk medborgare men kunde även återta sitt finska medborgarskap, så att Rachel kunde få dubbelt medborgarskap och börja tävla för Finland. Nationellt tävlar hon dock för Jump Club och 2022 blev det ett SM-silver utomhus för Rachel och Helga. Ekipaget blev även tvåa i ponnyernas Grand Prix i Falsterbo och fyra i finalen av Prins Carl Philips Pris på Friends.

    Vi vet inte om Rachel hade fått följa med på tävlingarna vi önskade, men vi kände att vi var tvungna att agera.

    Carina Törnblom

    – Vi vet inte om Rachel hade fått följa med på tävlingarna vi önskade, men vi kände att vi var tvungna att agera. Vi är inte på något sätt osams med Svenska Ridsportförbundet, men vi kände att Rachel och Helga var redo för att hoppa de största klasserna och vi ville att de skulle få göra det, fortsätter Carina Törnblom.

    Racheltornblomhelga2220713rt
    ”Har man vunnit Helgas hjärta då gör hon allt för en”, säger Rachel. Här är ekipaget i Falsterbo i somras.

    I Finland var det helt andra bud när det gällde att få tävla utomlands.
    – De tog emot oss med öppna armar, det var anledningen till att vi bytte från Sverige till Finland. Vi blev otroligt väl mottagna, säger Olof Törnblom.

    ”Säg vad ni vill göra så anmäler vi”, var beskedet de fick.
    – Det mesta betalar man ändå själv och den bästa träningen är att få vara ute i hetluften. Sverige skulle behöva släppa på prestigen och låta folk komma ut och få erfarenheten, bara de är på den nivån. Är det fullt kan man styra om till en annan tävling, menar Olof Törnblom.

    Sålde gården för att satsa

    Till saken hör att Rachel fyller 17 år i år, vilket innebär att 2022 var sista chansen att få rida ett internationellt mästerskap. Förvissade om att både Rachel och Helga kunde gå hela vägen ville familjen Törnblom göra allt de kunde för att det skulle bli verklighet. Förutom att byta tävlingsflagg sålde de även sin gård i Flen i början av förra året.

    – Vi gjorde det för att vi skulle kunna åka ut med Rachel och för att hon skulle få 2022 med Helga. Vi satsade allt för att både ha tid och råd med att åka ut på de här tävlingarna – och det visade sig vara rätt beslut, säger Carina Törnblom.

    Vi gjorde det för att vi skulle kunna åka ut med Rachel och för att hon skulle få 2022 med Helga.

    Carina Törnblom

    Finland har sällan sett maken till framgångar för den finska ponnysporten och finska medier har intervjuat det svensk-finska ekipaget på tvären och längden. Inte minst efter fjärdeplatsen i Mechelen.
    – Det var de svåraste banorna jag någonsin har ridit, allt var verkligen maxat. Att det skulle gå så bra trodde jag faktiskt inte, säger Rachel som upprepade bragden från EM, där hon och Helga också var ett av väldigt få ekipage som satte dubbla nollor i de avslutande finalrundorna.

    4a243a01-4270-48a8-b270-1e09683d4dbe
    Familjen Törnblom i Mechelen. På bilden syns mamma Carina, storebror Richard, Helga och Rachel samt pappa Olof. Foto: Privat
    876229c4034640ac91afd77313f9883b
    Rachel Törnblom och finska landslagscoachen Aki Ylänne.

    Hoppade Rachel ur sadeln

    När Helga kom till familjen för tre år och åtta månader sedan hade hon gått tre starter i LD och LC i Sverige. Där tog Rachels storebror Richard Törnblom vid och red Helga upp till LA innan Rachel fortsatte upp i klasserna för två år sedan.
    – Rachel och Richard har gjort hela jobbet med henne, säger Carina Törnblom.

    I början var Rachel dock skeptisk.
    – Hon var så himla olik ponnyerna jag hade då. Jag var van vid ponnyer som var snabba över hindren och landade fort, men när jag hoppade henne flög jag flera meter upp i luften. Det gjorde att jag blev lite rädd, berättar Rachel.

    Sakta men säkert blev hon och Helga till slut ett team, och ser man till ekipagets nationella starter i Sverige 2022 är det idel topplaceringar i höga klasser. För att inte tala om de internationella framgångarna då.

    Sådan ponny – sådan ryttare

    Helga har ett huvud som ingen annan, menar hela familjen.
    – Vi kan inte gå runt med henne när Rachel går banan, utan vi ställer oss alltid i ett hörn. Vi har försökt gå runt men då har hon ställt sig eller stuckit iväg. Hon behöver bara ta det lugnt och äta godis, berättar Carina Törnblom.
    – När Rachel sedan sitter upp laddar hon på direkt. Bara hon får vara i sin bubbla innan.

    Helga känner när det gäller. Hon lyssnar verkligen till mina hjälper och minsta lilla grej jag ber henne om.

    Rachel Törnblom

    – Hon är lite som jag på tävlingsdagen. Ibland kan jag nästan uppfattas som otrevlig, men det är för att jag är så fokuserad. Jag går in i min bubbla på morgonen, ingen får störa mig och jag vill helst prata så lite som möjligt, säger Rachel.

    När startsignalen ljuder är bägge på tå.
    – Helga känner när det gäller. Hon lyssnar verkligen till mina hjälper och minsta lilla grej jag ber henne om. Och när man rider i mål felfritt så sträcker hon ut galoppen – hon vet när hon har gjort ett bra jobb, fortsätter Rachel.

    09439700-edfe-4972-b53c-e655c80e5232
    ”Rachel har fått den finska sisun”, säger Carina Törnblom om sin dotter. Foto: Privat

    Flytt och storhästsatsning

    Till sommaren flyttar familjen Törnblom till gård igen, om än i mycket mindre skala än tidigare. Det blir också en flytt uppåt landet, närmare bestämt drygt 50 mil norrut till Kramfors. Gården är dock inte färdig, det ska byggas utebana och ett mindre stall.

    I dagsläget har familjen två ponnyer, två tävlingshästar och ett avelssto. Utöver Helga finns även D-ponnyn Mini Me Z (ZANG sto f-16 e Machno Carwyn-Zandor Z, uppf Bocken-Johansson Stables) i stallet, som ska gå SvRF Ungponny. Bägge ponnyerna är dock till salu om rätt hem dyker upp.

    Avelsstoet heter EDEKA’s Temple Moon (HOLST sto f-03 e Quadrigo-Caletto I, uppf Ernst Bauman) och har gått svår klass internationellt. Rachel har ridit henne upp till 1,30 men nu ska stoet bli mamma på heltid. Vilken hingst som får den äran är dock inte klart ännu. Förhoppningen är att få fram ett par, tre påläggskalvar inför framtiden.

    Tävlingshästarna är Karlanthis van’t Merelsnest (BWP sto f-10 e Armitage-Lord Z, uppf BVBA Stoeterij ’T Merelsnest) och Hilke TH.V.O. (KWPN sto f-12 e Q. Breitling LS-Indoctro, uppf TH. Van Oirschot), vilka har tävlats med hjälp av andra under året. Nu blir det dock fullt fokus på storhästarna för Rachel.

    – Det ska bli väldigt spännande, säger Carina Törnblom.
    – Den ena är halvsyster med Helga (Hilke, reds anm), de har samma pappa och är födda samma år. Och Helgas mormor är Hilkes mamma.

    – Tack vare Helga förstod vi vilken fantastisk stam Hilke har. Det är helt otroligt att Helga blev ponny och Hilke blev häst, fortsätter Carina Törnblom.

    Pappan är ingen mindre än Q. Breitling LS som haft stora framgångar med Beezie Madden i sadeln. Bland annat vann de världscupfinalen 2018.
    – Bretling-avkommorna är väldigt svåra att få tag på, så vitt vi vet finns det bara 183 avkommor i hela världen, säger Carina Törnblom.

    – Helga är en ponny men hon har storhästgalopp. Hennes teknik och allt annat är som storhästarna hoppar, vilket naturligtvis har varit ett problem innan Rachel fick till henne. Speciellt för att klara kombinationerna med ponnymått.

    ”Båda är väldigt ärliga”

    Lotta Björe, Svante Johansson och på senare tid Fredrik Jönsson har stått för träningen. Den senare kom in i bilden när Rachel och Helga fick problem med att hoppa vatten. Helga hade hoppat vatten utan problem tidigare, men i våras hände det något i Drammen som satte griller i huvudet på både ponny och ryttare.
    – Det satt väl mest i mitt huvud, säger Rachel.

    Första träningen för Fredrik Jönsson möttes Rachel och Helga av en ridbana full med vattenmattor. Träningen gav resultat.
    – Helga hoppade vattnet utan problem i alla omgångar vid EM, säger Rachel som har fortsatt träna för Fredrik Jönsson.

    Han har hjälpt mig med de svåra bitarna, som att rida på stora hinder på svåra linjer.

    Rachel Törnblom om att träna för Fredrik Jönsson

    – Han har hjälpt mig med de svåra bitarna, som att rida på stora hinder på svåra linjer. Fredrik förklarar väldigt bra, han har gett mig bra tips så att både jag och hästarna har fått mer självförtroende.

    Helga har dock inte hopptränat så mycket, hon laddar bäst om med uteritter och att gå i hagen, berättar Rachel. De har mestadels tränat inför stora tävlingar, ”bara för att känna att allt sitter”.
    – Vi har också kört en del småträningar med hästarna för att jag ska lära känna dem. Då har vi åkt till Skåne med hela bunten och kört igenom alla, berättar Rachel,

    – Karlanthis har rätt så mycket huvud och vi har jobbat mycket med hur jag ska få henne lugn. Det som är bra är att Fredrik verkligen kör till det sitter. Du betalar inte bara för 40 minuter, utan han lägger verkligen ner tiden på en och förklarar så utförligt som möjligt.

    Rider vidare för Finland

    Målet är att komma upp i 1,40 med bägge storhästarna i slutet av 2023. Planen är att kombinera Fredrik Jönsson och Johan Spetz på tränarsidan.
    – Båda är väldigt ärliga och säger precis vad de tycker. Det är inte alltid ”vad duktig du är”, utan har man ridit dåligt så får man veta det. Jag tänker att jag utvecklas bättre om jag får reda på mina misstag, säger Rachel.

    Som nybliven junior fortsätter Rachel tävla för Finland.
    – De (finska ridsportförbundet, reds anm) väntar bara på att hon ska rida ihop sig med sina hästar så att hon kan få komma ut med dem, säger Carina Törnblom.

    ”Hade gärna stöttat”

    Sofia Bengtsberg, landslagsledare för ponny och children i Sverige, hade gärna sett Rachel Törnblom i det svenska ponnylandslaget förra året.
    – Rachel Törnblom var påtänkt till landslaget 2022, men det var deras val att byta till Finland. Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att komma ut, och vi hade gärna stöttat Rachel i det, säger Sofia Bengtsberg.

    När det gäller internationella tävlingar som inte är nationshoppningar är det öppet för alla som löser FEI-licens och är på den nivån att anmäla intresse till Svenska Ridsportförbundet som sedan står för anmälan.

    Vid nationshoppningar är det annorlunda, då finns det fem lagplatser och en eller två individuella. Uttagningarna görs av landslagsledningen. Nationshoppningar används främst som förberedande för mästerskap och för att ge ekipage på den nivån erfarenhet att rida i lag.

    I anslutning till nationstävlingarna som går under beteckningen CSIOP finns det också möjlighet att rida så kallade CSIP-klasser, det vill säga kringklasser. Hur dessa ”rundor” ser ut kan dock variera från tävling till tävling.

    – Det är väldigt sällan som vi säger nej när någon vill åka ut och rida internationellt, det är något vi tycker är väldigt positivt. Däremot är det annorlunda med laguttagningarna, säger Sofia Bengtsberg.

    Beskedet om att Rachel hade bytt tävlingsflagg fick Sofia Bengtsberg i samband med Sweden International Horse Show i slutet av 2021.
    – Vi pratade kort om det, de sa att de hade valt Finland för att de kände mer frihet i deras system. Det är klart vi tycker det är tråkigt att vi gick miste om henne, men det var trots allt deras val, fortsätter hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden