Fälttävlan
18 augusti 2020 15:55
Ridsportplus

Svenska laget fyra i Nations Cup

LagtävlingI helgen red ett svenskt lag fälttävlan på fyrstjärnig nivå, något ekipagen inte har haft möjlighet till tidigare under den haltande säsongen. Resultatet blev en fjärdeplats, och kapten Fredrik Bergendorff var nöjd: "De gjorde en suverän terräng".

Svenska laget fyra i Nations Cup
Viktoria Carlerbäck och Zlatan red i det svenska laget som slutade fyra. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nations Cup-tävlingen – den första för säsongen 2020 – gick i franska Haras du Pin, och i laget i den fyrstjärniga klassen red Ludwig Svennerstål/Stinger, Viktoria Carlerbäck/Zlatan, Therese Viklund/Viscera och Sofia Sjöborg/Bryjamolga vh Marienshof Z.

– Alla ryttarna gjorde ett bra jobb, framförallt var det en suverän terräng från allihopa. Vi kom lite efter efter dressyren och hoppningen – det gick bra för en del i dressyren och andra i hoppningen – men som ett lag så hängde vi inte riktigt med i toppen, summerar förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Årets första start i fyrstjärnigt

Tävlingarna lockade många ryttare – i den fyrstjärniga klassen startade över 90 ekipage – även om de flesta red för hemmanationen Frankrike. Tyske toppryttaren Michael Jung var på plats, men Tyskland hade inget lag till start.

För svensk del så var Ludwig Svennerstål bäst med sin individuella 27:e plats med Stinger, efter ett nedslag i hoppningen och endast två tidsfel i terrängen. Viktoria Carlerbäck imponerade med felfri banhoppning och i dressyren var det Therese Viklund som briljerade med sin dressyr.

– Det här var första starten i år på den här nivån, det är erfarna ryttare som var jätteglada att få komma ut och göra sitt jobb. Det är ju på tävling vi mäter hur bra vi egentligen är när vi tränar hemma. Att få komma ut och verkligen känna det där sista lilla, det går inte att riktigt träna på att rida fyrstjärnig terräng hemma, med rätt tempo och så vidare, så att få komma ut och verkligen testa är suveränt, konstaterar Bergendorff.

Oklart med fortsättningen

I FEI:s tävlingskalender finns tre Nations Cup-tävlingar kvar denna säsong – polska Strzegom sista helgen i augusti, irländska Ballindenisk i september och avslutande Montelibretti i Italien i oktober. Var det kommer finnas svenska ryttare till start är ännu oklart.

– Först och främst är det jätteviktigt att vi är förnuftiga när det gäller coronasituationen. Man får tänka lite klokt och det ändrar sig från dag till dag hur det ser ut i de olika länderna. På tävlingen i Frankrike var vi i vår tävlingsbubbla på plats, alla bar munskydd och man kom inte för nära varandra. Så tävlingen kändes otroligt säker. Men när det gäller framtida Nations Cup-tävlingar så får vi se. Strzegom krockar med SM på Segersjö så dit kommer vi inte åka, och därefter får vi se hur det blir med nästa tävling på Irland, beroende på vad som händer, säger Bergendorff.

Han gillar att åka på Nations Cup, och ser det som ett utmärkt tillfälle för ryttarna att lära sig mer om att rida i lag.
– Jag tycker att Nations Cup är en av de bästa tävlingarna som finns, ett fantastiskt tillfälle att lära sig att rida och komma ihop som ett lag, som träning för mästerskap. Men just i år har det ju varit väldigt svårt att planera. Ryttarna är glada över att bara komma ut någonstans överhuvudtaget just nu. Jag hoppas att serien är tillbaka på riktigt nästa år. Till dess får vi göra det som går, bara försöka se till att vi kan träna lika bra – och helst lite bättre – än alla andra länder.

Nations Cup-tävlingen vanns överlägset av Frankrike, före Holland och Storbritannien. Sverige var endast 3,1 straff från tredjeplatsen. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden