Sverige
6 september 2022 16:57

Svenska Ridsportförbundet har fått anmälningar mot avstängda ryttaren

Sexuella trakasserierFEI stängde under tisdagen av en svensk fälttävlansryttare på grund av sexuella trakasserier och övergrepp. Svenska Ridsportförbundet bekräftar nu att det sedan innan finns flera anmälningar mot ryttaren och att det pågår en utredning.

Svenska Ridsportförbundet har fått anmälningar mot avstängda ryttaren
Avstängningen kom inte som någon överraskning för Svenska Ridsportförbundet. Foto: Istock

Det var FEI som under tisdagen stängde av den svenska landslagsryttaren i fälttävlan mot bakgrund av sexuella trakasserier och psykiska övergrepp. Nu bekräftar Svenska Ridsportförbundet att ryttaren i fråga också har anmälts till förbundet.

– Vi har fått in anmälningar även till oss, så vi har en utredning som pågår jämte FEI:s, säger sportchefen Andrea Barth till SVT Sport.

Beslutet om avstängningen skickades till Svenska Ridsportförbundet under måndagen och motiveringen är att ryttaren har brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp.

Har pratat med ryttaren

Anklagelserna var dock redan kända hos förbundet som nu har stoppat ryttaren från landslagsuppdrag. Andrea Barth berättar för SVT Sport att det har pågått en utredning i förbundets juridiska utskott ”under sommaren”, men att hon inte kan uttala sig om innehållet.
– Jag kan inte yttra mig om hur det ser ut eller vad som kommer komma ut av utredningen. Utan det får vi se när det dyker upp.

Beteendet motiverar enligt FEI avstängning i två år samt böter om 3000 schweiziska franc. Ryttaren kan överklaga beslutet till FEI-tribunalen senast den 15 september.
– Vi ser väldigt allvarligt på de här händelserna och det gör FEI också. Sedan får vi se om ryttaren väljer att överklaga och hur det landar. Det får vi se i framtiden, säger Andrea Barth.

Hon bekräftar vidare för SVT Sport att förbundet har pratat med ryttaren, men vill inte gå in på vad de samtalen har innehållit.

”Ett gäng advokater som jobbar ideellt”

Svenska Ridsportförbundet meddelade tidigare under tisdagen att man ”ser över vidare åtgärder”. Vad det innebär är i nuläget oklart.
– Jag vill inte riktigt spekulera i det, utan det här ligger hos det juridiska utskottet. Jag vill inte föregå deras utredning, utan de kommer komma ut med något de landar i så småningom. Vi utgår från att de kommer hantera det skyndsamt, säger Andrea Barth till SVT Sport.

Varför FEI hann före Svenska Ridsportförbundet handlar om resurser, menar hon.
– Det beror på att vårt juridiska utskott består av ett gäng advokater som jobbar ideellt. Då beror det på när de har möjlighet att ha sina möten. Det är nog praktiska skäl helt enkelt, säger Andrea Barth.

Ridsport har sökt Svenska Ridsportförbundet upprepade gånger utan att få svar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden